nedelja, 07 jul 2024 01:23

Stiže vreme koje je opasno po ljude i životinje: Novi toplotni talas će trajati duže nego što smo mislili

Posle zahlađenja usled nepogoda koje su pogodile Srbiju, sada se pravo leto opet vraća i donosi toplotni talas i tropske noći.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je veoma toplo vreme za naredne dane.

„Za vikend i tokom sledeće sedmice zadržaće se pretežno sunčano i sparno vreme uz dalјi porast i jutarnjih i dnevnih temperatura. Danas i sutra se u većini mesta očekuje od 32 do 35 stepeni, a početkom sledeće sedmice biće još toplije, i oko 37 stepeni, lokalno i više, uz tropske noći u urbanim sredinama“, kažu iz RHMZ.

I meteorolog amater Marko Čubrilo kaže da je pred nama jak topao talas. On otkriva i dokle će tako biti.

„Taj talas će potrajati barem do polovine meseca. Maksimumi će se uglavnom kretati od +32 do +39 stepeni Celzijusa, a posle nekoliko prijatnih noći i one će postati neugodno tople uz minimume koji neće padati ni ispod +25 stepeni Celzijusa, posebno u naseljenim sredinama”, kaže Čubrilo.

Kako dodaje, povremeno će biti pljuskova, posebno od 9. do 12. jula, ali će se zadržati vrlo toplo vreme.

“Osveženje uz nešto češće pljuskove je moguće tek oko 15. jula.”

Zbog svega toga RHMZ je upalio narandžasti meteo-alarm za ponedeljak – za celu Srbiju.

To znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.