nedelja, 30 jun 2024 06:08

Da li su kazne za saobraćajne nesreće blage: „Sistem funkcioniše selektivno“

Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređena petnaestogodišnja devojčica, N. K. producentkinji televizije Pinj određen je pritvor do 30 dana. Iz istog saopštenja, saznali smo da je u krvi u tom trenutku imala 1.51 promila alkohola u krvi, kao i da je do nezgode doslo na pešačkom prelazu. Takođe, da je do sada imala više desetina prekršajnih prijava, od kojih više od 10 osuđujućih. Kako je moguće da je uopšte bila za volanom?

Kako to da sa 33 prekšajne prijave i 11 osuđujućih presuda neko i dalje ima vozačku dozvolu?

„Ona radi na Pink televiziji, onda po samoj vokaciji oni su svi zaštićeni od zakona“, kaže advokat Borivoje Borović.

Sad je, kaže, možda malo jasnije kako. Drugi Osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Nini Kovačević, producentkinji sa TV Pink, koja je u sredu uveče izazvala nesreću u kojoj je teško povređena devojčica. Osumnjičenoj je na teret stavijeno da je saobraćajnu nezgodu izazvala sa umišjajem, s obzirom da je vozilom upravijala pod dejstvom alkohola od 1.51 promila alkohola u krvi i daje do nezgode došlo na pešačkom prelazu.

„U njenom slučaju ako se dokaže njena krivica, da dobije maskimalnu krivičnu kaznu, da joj se uopšte ne ukida pritvor, jer po meni, ja ocenjujem da je ovo delo počinjeno sa umišljajem. Dakle ona je svesna načina kako se ponaša u vožnji, iz tih ponovljenih slučajeva, da može da izazove smrtnu posledicu“, navodi Borović.

Smtna posledica, bez prevelikin posledica po vozača dogodila se 2013. godine. Tada je saobraćajnu nezgoda izazvao sin Žejka Mitrovića, Aleksandar Mitrović. Život je tada izgubila sedamnaestogodišnja Andrea Bojanić. Za to delo izrečena mu je kazna od svega 11 meseci kućnog pritvora.

„Kaznena politika naših sudova, kada je u pitanju saobraćaj, je prilično blaga i nekako se ide za time koliko će to pogoditi učinioca, a ne koliko je žrtva saobraćajne nezgode pogođena“, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednos u saobraćaju.

Nada se, kaže, da će sudovi zaoštriti kaznenu politiku i shvatiti da život ne moze biti najjeftiniji u saobraćaju.

„Ne zamo o kakvim se prekršajnim prijavama radi i kakav je njihov krajnji ishod, ali ono što ovaj slučaj govori je da sistem funkcioniše selektivno. Ako si pripadnik vladajuće stranke, još ako radiš na režimskim medijima, za tebe zakoni ne vaze. I to je ono što mi u ovoj državi, u ovom sistemu moramo da menjamo, nema nedodirijivih, nema one rečenice znas ti ko sam ja“, ističe Slavica Radovanović, pukovnica MUP-a u penziji.

A na žalost ima je, i kaže, sve je češće čujemo.

„Ne verujem da će ona dobiti tu kaznu iako je određen formalno pritvor. Evo mogu unapred da predvidim da će pokušati da se nagode i da dobije godinu dana kućnog zatvora sa nanogicom“, navodi Borović.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Narednog puta kad budete skrolovali kroz svoj Instagram i Fejbuk (Facebook) fid, moći ćete da vidite video editovan uz p...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.