utorak, 18 jun 2024 02:20

MAPA Vreli talas juri ka Srbiji, čeka nas paklena nedelja: Evo koliko ćemo imati tropskih dana i kada će temperatura dostići maksimum

U nedelji pred nama u balkanski region stiže vreli talas, koji će zahvatiti i delove centralne i istočne Evrope. Na osnovu mape koju je objavio Severe Weather Europe, može se videti da Srbiju i region čekaju tropski dani i noći sa temperaturom do 40 stepeni.

Narednih nekoliko dana, u čitavoj centralnoj Evropi, istočnom delu kontinenta i na Balkanu temperature će preći 30 stepeni.

Toplotna kupola se širi od mediteranskog područja ka srednjoj i istočnoj Evropi i donosi znatno topliju vazdušnu masu u odnosu na prvu polovinu meseca. Prvi značajniji toplotni talas meteorološkog leta 2024. razvijaće se od utorka do subote, donoseći toplu vazdušnu masu na veliki deo evropskog kontinenta.

Kakvo vreme čeka našu zemlju?

U Srbiju ovih dana stiže pomenuti toplotni talas. Već danas, temperatura će biti iznad 30 stepeni, a od utorka čak iznad 35 stepeni. Toplotni talas će trajati do nedelje, dakle narednih šest dana.

Najtoplije će biti u petak, i to sa temperaturom čak do 39 stepeni.

Pred nama je niz tropskih dana, ali i tropskih noći. Pik toplotnog talasa se očekuje u četvrtak i petak kada će se živa u termometru približiti temperaturi do 40 stepeni. Narednih dana će biti sunčano, stabilno, bez padavina.

Na mapi koju je objavio sajt Severe Weather, vidi se da da će u odnosu na centralne delove Evrope, nešto slabiji intezitet toplotnog talasa zahvatiti naš region, ali je Srbija svakako u tom opsegu.

I leto pred nama – vrelo

Da će se toplo vreme nastaviti i u julu, pokazala je prognoza meteorologa Slobodana Sovilja. U glavnom gradu nas čeka najmanje 15 tropskih noći, a prognozirana je i količina padavina ispod višegodišnjeg proseka.

Kada je o avgustu reč, očekuje nas se topao mesec sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka.

Srednja avgustovska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 22 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 14 do 19 stepeni.

Inače, srednja temperatura predstavlja prosek temperature svakog pojedinačnog sata u toku jednog dana.

Očekuje se srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust od 30 do 32 stepena u nižim predelima, u planinskim predelima od 19 do 25, a srednja minimalna temperatura vazduha u intervalu od 16 do 19, u planinskim predelima od 11 do 15 stepeni.

Ovog leta ćemo imati do 60 tropskih dana.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.