subota, 25 maj 2024 04:02

Prosečna plata u Srbiji skoro 97.000 dinara: Većina građana zarađuje drastično manje

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u martu 2024. godine u Srbiji iznosila je 96.913 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U tom mesecu prosečna bruto zarada (sa porezima i doprinosima) iznosila je 133. 373 dinara.

Rast bruto zarada u periodu januar-mart 2024. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 15 odsto nominalno, odnosno 8,8 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća 14,9 odsto nominalno, odnosno 8,7 odsto realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za mart 2024. godine, nominalno je veća 13,3 odsto, a realno 7,9 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća 13,4 odsto, a realno osam odsto.

Medijalna neto zarada za mart 2024. godine iznosila je 72.979 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.