subota, 25 maj 2024 03:58

Šta sve možete sa Dina karticom i u čemu se razlikuje od Visa kartice?

Od pre nekoliko godina, Dina karticu obavezno imaju svi bankarski klijenti koji otvore tekući račun, s obzirom na to da banke moraju da je izdaju. U pitanju je domaća, nacionalna kartica koja je u nadležnosti Narodne banke Srbije (NBS), a koja korisnicima daje gotovo sve mogućnosti kao i druge kartice, poput Vise ili MasterCard.

DinaCard je nacionalna platna kartica koja se, kao i bilo koja druga kartica, koristi za plaćanje, podizanje gotovine, kupovinu preko interneta… Od 2018. godine banke obavezno izdaju ovu karticu, pa klijenti mogu da biraju da li će koristiti samo nju ili će uzeti još neku karticu.

Ipak, iako je obavezna već šest godina, a na bankarskom tržištu postoj i duže, građani imaju brojne nedoumice o ovoj kartici.

Šta Dinu izdvaja od drugih kartica?

Na prvom mestu, Dinu od drugih kartica izdvaja to što je morate imati, odnosno banke moraju da je izdaju. Međutim, klijenti ne moraju da je koriste.

Kao i svaka kartica, Dina prvenstveno služi za plaćanje i podizanje gotovine sa bankomata. Ono što je izdvaja od drugih kartica je to što njeni korisnici mogu da podignu novac u prodavnicama, i to u Merkatoru, Rodi i Idei.

Takođe, na bankomatima pojednih banaka sa Dina karticom novac bez provizije mogu da podignu čak i oni građani koji nisu klijenti te banke.

Postoje i određene pogodnosti za trgovce, a u pitanju je niža provizija. Tako je naknada za platne kartice 0,2, a za kreditne 0,3 odsto. Na benzinskim pumpama naknada koju plaća trgovac je 0,3, a prilikom plaćanja komunalija 0,4 odsto.

Šta ne mogu korisnici Dina kartice?

Ipak, postoje i određeni nedostaci.

Tako, recimo, nije moguće obavljati onlajn kupovinu baš svuda.

Konkretno, moguće je kupovati kod domaćih trgovaca, ali za naručivanje iz inostranstva potrebna je neka druga platna kartica. To takođe znači da korisnici Dine, pored toga što ne mogu da naručuju odeću, kozmetiku ili nešto treće iz inostranstva, ne mogu ni da plaćaju pretplate na najrazličitije aplikacije ili sajtove.

Takođe, sa Dina karticom ne postoji mogućnost beskontaktnog plaćanja.

Na kraju, plaćanje Dina karticom u inostranstvu nije moguće.

Jedina opcija za plaćanje u inostranstvu je da korisnici otvore specijalnu karticu sa internacionalnom upotrebom, a tada će moći da je koriste na bankomatima i prodajnim mestima koji su označeni nekom od privatnih mreža – Discover, Pulse ili Diners.

Koja je razlika između Dina i Visa kartice?

Iako su na prvi pogled iste, platne kartice Dina i Visa imaju nekoliko razlika.

Sve ono što sa Dinom ne možete sa Visom možete. Na primer, Visa ima opciju beskontaktnog plaćanja, a nju možete koristiri i u inostranstvu. Takođe, moguće je plaćanje putem interneta i kada se kupuje od inostranih prodavaca.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.