sreda, 24 april 2024 04:41

Ipak preokret? Čubrilo najavio promenu vremena kojoj se svi nadamo pred Prvi maj

Moždas su se neki i pomirili s prognozom koja najavljuje kišu za Prvi maj, ali nova prognoza meteorologa amatera Marka Čubrila nakon tri kišna i nestabilna dana, predviđa duži suv i sunčan period. Tako da vreme 1. maja možda ipak bude idealno za izlet i roštiljanje u prirodi.

„Od utorka do petka pod uticajem ciklona promenljivo oblačno i vrlo nestabilno. Zatim sledi jačanje anticiklona, stabilizacija i otopljenje. Topao period se očekuje do oko 3. maja, od kada se simulira svežije i nestabilno vreme“, navodi Čubrilo, a onda daje detaljniju prognozu za region – prenosimo vam je u celosti.

„U utorak će se pod uticajem ciklona nad jugoistokom Evrope pogoršanje iz jugozapadnih i južnih tokom pre podneva širiti na jugoistočne, istočne, a kasnije središnje i severoistočne predele regiona. Biće kiše i mogućh grmljavinskih pljuskova, dok će preko 1200mnv biti snega i to posebno na zapadu i jugozapadu regiona u prvom delu dana. Na severu veći deo dana suvo i tamo se povremena kiša ili pljuskovi očekuju uveče i u toku noći ka sredi. U košavskom području će prolazno duvati jaka košava. Dnevni maksimum do +4 na zapadu i jugozapadu do oko +18 na severu regiona. U utorak posle podne i u noći ka sredi nad delovima C.Gore, južne, jugoistočne, istočne i severoistočne Srbije lokalno može pasti i oko 50mm taloga, dok će nad ostalim predelima padavina uglavnom biti znatno manje.

U sredu od podneva uz vrlo nestabilnu atmosferu treba očekivati snažan razvoj konvektivne oblačnosti, prvo nad jugozapadom Hrvatske i većim delom BiH. Ta oblačnost će nošena jugozapadnim visinskim stujanjem u toku dana zahvatiti veći deo Hrvatske, severnu i severoistočnu BiH, zapadnu Srbiju i Vojvodinu, dok bi kasno posle podne i uveče zahvatila i istočne oblasti Srbije. U koliko parametri nestabilnosti ostanu ovako visoko kao štu su trenutno treba očekivati lokalnu pojavu vrlo obilne kiše, tuču/grada, jako sevanje i olujan zapadni vetar, dok bi preko 1200mnv bilo naleta snega uz moguću grmljavinu. U sredu takođe značajna temperaturna amplituda od samo oko +5 na zapadu do oko +20 na istoku regiona, dok će u četvrtak ponovo biti lokalnih nestabilnosti ali slabijih nego u sredu uz ređu pojavu tuče/grada, dok se preko 1000mnv očekuje povremene sneg. U četvrtak ponovo malo svežije uz maksimume od +6 do +14 stepeni Celzijusa. Noć ka petku verovatno donosi razvedravanje i novu, na sreću, verovatno poslednju opasnot od kasnog mraza, barem za naredni vremenski period. U petak više sunca, ređa pojava pljuska u planinskom delu regiona i maksimum do +13 do +21 stepen Celzijusa.

Od narednog vikenda pa negde do oko 03.05. pod uticajem anticiklona bi trebalo biti suvo, stabilno i toplo uz dnevne maksimume od +17 do +25 stepeni Celzijusa, na jugu regiona i oko +28 stepeni Celzijusa. Negde posle 03.05. stoji signal za destabilizaciju atmosfere uz osveženje uz tipične majske pljuskove i moguće lokalne nepogode.

Naredna tri dana veoma nestabilno uz kišu, pljuskove, grmljavinu ali i planinski sneg. Biće i vetrovito. Od petka stabilizacije i otopljenje“, ističe Čubrilo, uz napomenu da su izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.