ponedeljak, 26 februar 2024 23:19

Gusanijada u Mokrinu: Letelo perje – gusan Žućko svetski šampion

Selo Mokrin kod Kikinde poznato je kao rodno mesto Mike Antića i Raše Popova, ali i po dva neobična svetska prvenstva. Jedno je u tucanju jajima na Uskrs, a drugo krajem februara – završnica nadmetanja u borbi gusana.

Gusan Žućko novi je svetski šampion. U finalu je za šest i po minuta pobedio rivala Crvenog i osvojio titulu 38. Svetskog prvenstva u borbi gusana u Mokrinu.

Žućko ima tri godine i nijedan poraz u karijeri. Njegov vlasnik ima 15 godina i dobio ga je na poklon od dede.

„Ovo mi je druga godina kako smo prvi. I kao mlad je bio prvi i takmičim se od malih nogu, kao brat i sestra što imaju sedam godina, tako i ja. Mi imamo guskove dobre, kvalitetne i volim što smo prvi“, kaže Lazar Adamov, vlasnik gusana Žućka.

„Nema veze što je izgubio, tretman će biti pobednički, on mene nije osramotio, daleko bilo. Tretman će biti pun pansion“, naglasio je Miodrag Trnić, vlasnik Crvenog.

Takmičenja i kvalifikacione borbe na mokrinskoj „Gusanijadi“ počela su još sredinom decembra.

Organizatori kažu da je zimi tokom sezone parenja u prirodi gusana da se bore, ako ne međusobno, onda za naklonost ženki. Nadmeću se u više kategorija, jer gotovo da nema dvorišta u Mokrinu bez gusaka.

„Da kažemo da se takmičenje odvija u tri kategorije: mladih, dvogodih i seniora. Ukupno je učestvovalo negde oko 130 gusana u svim kategorijama“, navodi Živica Terzić iz udruženja „Belo pero“ iz Mokrina.

Tek posle posete Svetskom prvenstvu u borbi gusana u Mokrinu shvatite pravo značenje izraza za događaj na kojem je „letelo perje“.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.