ponedeljak, 23 oktobar 2023 04:28

Istina o svemoćnom „Blek Roku“, investicionom fondu koji u Srbiji traži vojnike i sportiste, a važi za „vladara sveta“ koji obrće trilione dolara širom planete

Naziv "Blek Rok" veći deo javnosti u Srbiji verovatno je čuo kada ga je u skupštini pomenuo poslanik Vladeta Janković, postavljajući pitanje da li upravo taj investicioni fond preuzima javni dug Srbije. Potom, objavljeno je da je "Blek rok" otvorio oglase u našoj zemlji, tražeći softverskog inženjera za poziciju potpredsednika, kao i za osobu koja će raditi u “Programu za veterane i sportiste”. Šta je zapravo moćni "Blek Rok", koji je poznat i kao "vladar sveta"?

„Black Rock“ je američka multinacionalna investiciona kompanija sa sedištem u Njujorku. Osnovana je 1988. godine, a danas je najveći svetski menadžer imovine, sa 9,42 triliona dolara imovine kojom upravlja od 30. juna 2023. godine. „Blek Rok“ posluje širom sveta i ima 70 kancelarija u 30 zemalja i klijente u 100 zemalja.

„Blek Rok“ je nastojao da se pozicionira kao lider u industriji u oblasti ekološkog, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG). Neki su ga kritikovali zbog ulaganja u kompanije koje se bave fosilnim gorivima, industrijom oružja, Narodnooslobodilačkom vojskom i kršenjem ljudskih prava u Kini. Drugi su pomno ispitivali „Blek Rok“ zbog napora da smanji svoja ulaganja u kompanije koje su optužene da doprinose klimatskim promenama i nasilju oružjem i promovišu rodnu raznolikost. Američke države Zapadna Virdžinija, Florida i Luizijana oduzele su novac ili odbile da posluju sa firmom zbog njene ESG politike. Kompanija se takođe suočila sa kritikama zbog svojih bliskih veza sa Federalnim rezervama tokom pandemije koronavirusa zbog nekonkurentnih praksi i zbog značajnog vlasničkog udela u mnogim kompanijama.

Tokom 2020. godine, neprofitni američki Projekat ekonomskih sloboda izdao je izveštaj u kojem se ističe činjenica da „kompanije za upravljanje imovinom koje su poznate kao „velika trojka“ – „Blek Rok“, „Vanguard“ i „State Street“ – upravljaju sa preko 15 biliona dolara kombinovane globalne imovine, što je iznos ekvivalentan više od tri četvrtine američkog bruto domaćeg proizvoda.

Oko sedam odsto prihoda „BlackRock-a“ dolazi od njihove tehnološke platforme „Alladin“ (Asset Liability and Debt and Derivatives Investment Network) koju su i investicionim i privatnim investitorima ponudili pre više od 30 godina, pisao je nedavno Blic Biznis.

Prema javno dostupnim podacima iz 2020. godine, ova platforma upravlja sa imovinom vrednom čak 21 trilion dolara. Kompanija na tržištu Srbije postoji još od 2019. godine, a čini se da su te veze sada postale dublje.

Oglas za posao
Naime, „Blek Rok“ je objavio oglase za posao u Srbiji, tražeći softverskog inženjera za poziciju potpredsednika, kao i za osobu koja će raditi u “Programu za veterane i sportiste”.

Od kandidata za poziciju potpredsednika traži se najmanje pet godina praktičnog iskustva u programiranju i dizajniranju distributivnih aplikacija, a kako stoji u oglasu, budućem zaposlenom se nudi da “zajedno grade sledeću generaciju tehnologija u svetu globalnih investicija”.

U oglasu za zaposlenog koji će raditi u Programu za veterane i sportiste, navedeno je da prednost imaju profesionalni vojnici, kao i sportisti i treneri koji su se u svom sportu takmičili na profesionalnom nivou.

„Jesu li vlasnici Srbije?“
Iako se srpska javnost tek sada upoznaje sa poslovanjem „Blek Roka“ i njegovog prisustva u Srbiji, pitanje upravo o odnosima naše zemlje sa investicionim fondom koji je „vladar sveta“, u skupštini je postavio poslanik Vladeta Janković.

“To je jedna svemoćna internacionalna kompanija, čiji je kapital preko tri triliona dolara i koja je upropastila Pakistan, Argentinu… Ovakvi glasovi koji se šire su toliko opasni, da bi premijerka trebalo da ih demantuje istine i mira radi. Ja to činim blagovremeno i u dobroj veri. Priča se da je ta kompanija koja u Beogradu širi poslove, preuzela spoljni dug Srbije koji u ovom trenutku iznosi 34 milijarde evra sa izgledima da dostigne 40 milijardi, a za to je Srbija morala nešto da založi. Ono što je Srbija mogla da založi mogu biti samo rudna bogatstva, energetski potencijal, poljoprivredno zemljište… Drugim rečima, i Beograd na vodi i PKB, sve su to sitnice. Ako je ova vest istina, mi smo onda zadužili Srbiju do svoje unučadi”, zatražio je Vladeta Janković odgovor od premijerke Ane Brnabić u junu ove godine.

Ona mu je ubrzo i odgovorila, demantujući navode da je kompanije „Blek Rok“ preuzela javni dug Srbije. Prema njenim rečima, „Blek Rok“ je jedan od fondova koji ulaže u domaće hartije od vrednosti.

“Blek Rok nije preuzeo spoljni dug Srbije, jer obveznice koje poseduju predstavljaju 0,4 odsto od ukupnog javnog duga. Blek Rok poseduje srpske evroobveznice u vrednosti od 138 miliona evra. To predstavlja 1,54 odsto od ukupno emitovnaih obveznica ili 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije“, rekla je Brnabić.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.