subota, 30 septembar 2023 06:55

Dragani su tražili 24.000 da bi krstila decu: Termina nema do Božića, a cena da se prekrstiš

Dragana Marković (35), majka dva dečaka Miloša (4) i Uroša (2) iz beogradskog naselja Borča, ni u najluđim snovima nije mogla da zamisli da će na krštenja svoje dece morati da čeka tri meseca, a još gore da će za tu crkvenu uslugu morati da izdvoji čak 24.000 dinara. Da, takve informacije sačekale su Draganu u četvrtak, kada je pozvala sveštenika i pitala ga kada ima prvi slobodan vikend kako bi krstila oba deteta. Za cenu nije ni pitala, nego je sveštenik sam rekao da je krštenje "oko 12.000 dinara", ali da "svako da onoliko koliko je u mogućnosti". Koja je, onda, cena krštenja?

Iako se smatra da dete, po nekom nepisanom pravilu, treba krstiti u njegovih prvih četrdeset dana života, ipak se mnogi roditelji odlučuju na taj korak onog momenta kada budu u mogućnosti, kako vremenskoj, zbog organizacije, tako i finansijskoj.

Kako Dragana nije krstila starijeg sina pre nego što se drugi put porodila, odlučila je da oba deteta krsti zajedno u oktobru, pred svoju krsnu slavu Srđevdan. Međutim, to neće biti moguće zato što termina nema ni za lek.

Em nema termina, em je skupo – šta onda raditi, pita se ova majka.

Dragana kaže za Nova.rs da je besmisleno govoriti o cenama crkvenih usluga koje su odavno podivljale i otišle uvis, ali je ipak očekivala da će sveštenik izgovoriti neku „realniju“ cifru s obzirom da su u pitanju dva krštenja.

„Znate kako, ne bih volela da ispadnem nezahvalna. Od pamtiveka se zna da popovi, tobože, kažu ‘daj koliko daš’, a zapravo tamo negde postoji cena te usluge. Ali nisam baš očekivala toliko para. Ej, pa 12.000 dinara, to je 100 evra za jedno dete i 100 evra za drugo dete. Ukupno 200 evra. Mnogo, zaista“, kaže ogorčena Dragana.

Dodaje da ona nije zaposlena, te da s vremena na vreme radi u jednoj trgovini, kada je pozovu u ispomoć, dok joj suprug radi kao obezbeđenje. primanja su im mala, a troškovi veliki, među kojima se sada našao i ovaj.

„Plaćamo kiriju za stan i sve ostale troškove, deca idu u vrtić. Okej, sada su vrtići besplatni, odnosno od sledećeg meseca. Baš zbog velikih troškova, nismo ni planirali da pravimo neko slavlje, nego da krstimo našu decu i sa kumovima i najbližom rodbinom provedemo taj dan. Pritom, treba i kumovima da kupimo darove. Znate kako to ide. Zaista ne želim da ispadne da smo socijalni slučaj i da nam treba pomoć. Ne treba nam. Ali godinama unazad slušam koliko sveštenici naplaćuju za svoje usluge. Preterivanje“, podvlači Dragana, podsećajući na jedan „incident“ koji je imala pre nekoliko godina sa jednim sveštenikom iz Šumadije, gde je sahranjena njena majka.

„Kada je bio pomen mojoj majci, pozvali smo sveštenika i on je zatražio 5.000 dinara. Pitala sam ga: Za šta? A on je rekao za izlazak na teren i vreme. Pa čekajte, na šta to liči? I od tada znam da su cene paprene, ali valjda treba da imaju malo obzira“, ističe ona.

A termin je tek priča za sebe, kaže ljutito Dragana.

„Da li je moguće da nema termina? Prosto ne mogu da poverujem. Naši kumovi ne žive u Beogradu i jedino mogu vikendom da dođu, zato i tražimo vikend. Ali da nema ništa slobodno narednih nedelja… Ne mogu da poverujem. I onda će nas uhvatiti božićni post i moraćemo da čekamo da prođu praznici i onda će biti zima, sneg, led… I ništa od krštenja, tek na proleće. Neverovatno“, zaključuje Dragana.

Cenovnik crkvenih usluga zvanično postoji

Iako u nekim eparhijama postoji zvanični cenovnik crkvenih usluga, uglavnom su cene usluga sveštenika nedefinisane pa se često stvaraju nedoumice koliko zaista koštaju.

Kada nema cenovnika, u većini slučajeva važi pravilo da svaki vernik da onoliko koliko je u mogućnosti, a obaveza sveštenika je da obred izvrši i u slučaju kada vernik nema novca.

Jedan od skupljih obreda je crkveno venčanje, koje negde košta ukupno i preko 30.000 dinara, od toga je samo venčanje u crkvi 11.000 dinara, pri čemu mladenci plaćaju 6.000, a kumovi po 2.500 dinara. Ostatak troškova odlazi na sveće, belo platno, zakup crkve, usluge sveštenika i crkveni hor, ukoliko je to volja mladenaca.

Dolazak sveštenika na sahranu košta od 8.000 do 10.000 dinara, dok za parastos naplaćuje od 2.000 do 4.000 dinara.

Krštenje može da košta i do 15.000 dinara, ali je zastupljena i praksa po kojoj sveštenik kaže „cena je koliko daš“.

Osvećenje vode za Vaskrs, u većini slučajeva, kreće se od 500 do 1.000 dinara, dok se za svećenje vode pred krsnu slavu svešteniku uglavnom daje više od toga.

Skuplje u selu

Kako su pisali mediji prethodnih godina, u seoskim sredinama su usluge sveštenika nešto više nego u gradskim. Razlog se krije u tome što je manji broj parohijana po jednom svešteniku, pa pojedini čak imaju i fiksne cene.

Tako je u jednom podrudničkom selu svećenje vodice 1.500 dinara, opelo za sahranu je 10.000, parastos se kreće od 3.000 do 5.000, dok je krštenje čak 12.000 dinara.

Venčanje u crkvi može da košta 11.000 dinara, pri čemu mladenci plaćaju 6.000, a kumovi po 2.500 dinara.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.