petak, 18 avgust 2023 04:44

Statistika od koje podilazi jeza: 13 maloletnica seksualno eksploatisano u Srbiji prošle godine, evo ko su najčešće osobe koje žrtve uvlače u pakao prostitucije

V. S. (35) uhapšena je u Jagodini jer je primoravala devojku (22) na prostituciju, a dan ranije, u Bijelom Polju uhapšene su dve osobe koje su devojku iz Prokuplja, odveli iz Srbije uz obećanje da će raditi kao konobarica, a zatim je primorali da se bavi prostitucijom. Istraživanja pokazuju da su prošle godine identifikovane 34 žrtve seksualne eksploatacije, gotovo u svim slučajevima se radilo o ženama i čak njih 13 su bile maloletne devojčice.

V. S. iz okoline Jagodine je prema saznanjima portala Nova.rs, bila posrednik pri prostituisanju žena na teritoriji pomoravskog grada. Svoje „žrtve“ vrbovala je preko društvenih mreža, a na meti su joj bile studentkinje i tinejdžerke.

Sa druge strane, u Crnoj Gori, uhapšena je Nislijka i njen saučesnik. Aleksandra M. je iskoristila tešku životnu situaciju devojke koju je poznavala, ubedila je da treba da ide u Bijelo Polje da radi kao konobarica, da bi je tamo zajedno sa Dragom L. primoravala da pruža seksualne usluge i do desetorici muškaraca dnevno uz obrazloženje da treba da im vrati novac za put. Osobe koje su koristile seksualne usluge su za pola sata plaćale 50 evra, za sat 100, a za celu noć 500 evra.

Trgovci ljudima vrebaju na internetu

Iz Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“, za portal Nova.rs otkrivaju kako otkriti i prepoznati kada vas neko vrbuje na internetu.

„Ovde se pre svega mora naglastiti da se stalno postavlja pitanje šta je to što devojke i žene treba da urade, a zapravo je pravo pitanje šta državne institucije čiji je mandat i odgovornost da istražuju i procesuiraju nasilnike i trgovce ljudima rade, i kako ih onemogućavaju u vršenju zločina, te kako sprečavaju da do tih zločina uopšte i dođe“, kažu iz „Atine“, pa dodaju:

„Stavljanje odgovornosti isključivo na žene i devojke ne može dovesti do suzbijanja ovih kriminalnih dela i veliki deo odgovornosti upravo leži u policiji i tužilastvu koji to treba da spreče”.

Kako pojašnjavaju, često se na internetu pojavljuju oglasi koji nude laku zaradu, poslove u inostranstvu, traže se devojke za pomoć u kući.

“Treba da imamo na umu da bez obzira o kakvoj se poslovnoj ponudi radi, onaj ko je za te poslove zainteresovan, mora pažljivo i strpljivo da se raspita ko stoji iza tih oglasa, da li je navedeno ime poslodavca, firme, da li se radi o agenciji koja posreduje u zapošljavanju ili ne. Ako je ostavljen samo broj telefona bez drugih podataka, to je onda već znak za opreznost i takve oglase treba zaobilaziti. Za svaku poslovnu ponudu važno je da znamo ko je poslodavac, gde se nalazi firma, da li je agencija koja posreduje u zapošljavanju ovlašćena za to ili ne. Sve su ove stvari koje devojke mogu da provere pre nego što se upuste u poslovnu ponudu“, navode iz pomenutog udruženja za naš portal.

Iz Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima navode da postoji onoliko vrsta trgovaca ljudima koliko i načina da se ljudi eksploatišu.

„Ono što je pak svim trgovcima ljudima na svetu zajedničko jeste da eksploatišu druga ljudska bića i to samo zbog sopstvenog profita. To mogu biti strani državljani ili građani Srbije, muškarci i žene, članovi porodice, čak i roditelji, partneri, poznanici i stranci – različitih godina, bračnog i socio-ekonomskog, obrazovnog statusa. Svako od njih ima svoju ulogu u lancu trgovine ljudima, od vrbovanja do eksploatacije. Neke od njih je žrtva poznavala duži vremenski period; s druge strane, eksploataciju može vršiti i nepoznata osoba koju je žrtva upoznala uživo ili online tražeći posao, mogućnost za školovanje u drugoj zemlji ili drugom gradu“.

Kako dodaju, vrlo često trgovci ljudima i njihove žrtve dele istu nacionalnu, etničku i kulturnu pripadnost što im omogućava da bolje shvate okolnosti u kojima žrtve žive i iskoriste njihovu ranjivost.

„Žrtvu često u lanac trgovine uvlači osoba koju ona poznaje i u koju ima poverenje (drugarica, rođak, kum, komšija, tetka, dečko, muž…) Trgovac ljudima zloupotrebljava poverenje žrtve i njenu želju za boljim životom. Često trgovac ljudima simulira ljubavnu vezu i po nekoliko meseci pa joj tek onda predloži da odu npr. u inostranstvo da rade, žive, nađu bolji posao i veću zaradu. Trgovci ljudima mame i hvataju osobe u zamku prinudnog rada, primoravanja na vršenje krivičnih dela, primoravanja na prosjačenje ili prostituciju i to – koristeći različite metode, od brutalnih kao što su fizičko, psihološko, ekonomsko nasilje kako bi ih kontrolisali, stvaranje odnosa zavisnosti i zloupotreba teškog položaja osobe, pa do “suptilnijih” metoda kao što su ucena ili čak emotivno zavođenje žrtve, dovođenje i držanje žrtve u zabludi“, kažu za “Novu” iz „Atine“.

Kako trgovci ljudima prilaze žrtvama

Trgovci ljudima se približavaju potencijalnim žrtvama na različite načine, uključujući direktan kontakt sa osobom ili sa njenom porodicom i rođacima, zatim lažno se predstavljajući kao potencijalni poslodavac kroz reklame koje obećavaju poslove i prilike za zaradu ili radi uspostavljanja emotivne veze.

„Trgovci ljudima najčešće namamljuju žrtve u situacije eksploatisanja nudeći im lažnu nadu da će na taj način moći da poprave svoje živote i živote svojih porodica. Obećavaju šansu za bolji život – dobar posao i zaradu, divnu vezu ili nove i uzbudljive mogućnosti. U isto vreme, brojni su i različiti načini na koji se vrše prevare na internetu”, objašnjavaju.

Crna statistika

“Atina” je uradila istraživanje koje je pokazalo da je jedna trećina žena žrtava trgovine ljudima bilo vrbovano na internetu. Iskustva žrtava govore da su među onima koji su ih vrbovali na internetu najviše bile poznate osobe (51%), zatim nepoznate osobe (42%), prijatelji (5%), i partneri (2%).

Svake godine, prema navodima Udruženja, nadležni Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima objavljuje broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima, a u okviru njega i broj žrtava seksualne eksploatacije.

13 maloletnica seksualno eksploatisano 2022.

„Prošle godine u Srbiji su identifikovane 34 žrtve seksualne eksploatacije, što je više od polovine svih identifikovanih žrtava. Gotovo u svim slučajevima se radilo o ženama, i čak njih 13 su bile maloletne devojčice. Slično je bilo i u 2021. kada je polovina od 46 identifikovanih žrtava bila trafikovana u svrhu seksualne eksploatacije, i sve su bile žene. Vidimo da se iz godine u godinu povećava broj žrtava seksualne eksploatacije i što je naročito zabrinjavajuće, povećava se broj devojčica koje su žrtve seksualne eksploatacije“, navode.

Sa druge strane, imamo veliki broj prekršajnih prijava koje protiv žena podnosi policija za takozvano “odavanje prostituciji”, navode iz „Atine“.

„Iako Zakon o javnom redu i miru koji reguliše prekršaj prostitucije propisuje da se kažnjavaju i oni koji se “odaju” prostituciji i oni koji kupuju usluge, praksa pokazuje da se neuporedivo više kažnjavaju žene. Tako su, recimo, 2022. godine podnete prijave protiv 185 žena (za trećinu više nego protiv muškaraca), dok je u 2021. je taj odnos bio još i gori – podnete su prijave protiv 205 žena i samo 79 muškaraca. Prema onome što znamo za 2023. godinu, to se sada malo menja, i povećan je broj prekršajnih prijava protiv muškaraca. Nažalost, veliki broj žena protiv kojih su podnete prijave za prostituciju su u njoj prisilno, ali je očigledno izostala adekvatna koordinacija nadležnih organa kako bi se one zaštitile, prepoznale kao žrtva, a prekršajne prijave podnete protiv njih – odbacile“, zaključuju iz ovog udruženja.

Sumnjivi poslovi sekretarica i promoterki

Javna je tajna da se prostitucija i dalje odvija iza zatvorenih vrata sumnjivih salona koji navodno pružaju usluge ulepšavanja i raznih tretmana, a praksa je pokazala da im nije strano ni da tako „maskirane“ oglase objavljuju i na internetu.

Pre nekoliko meseci uhapšeni su A. M. (36) i J. Š. (30) jer su jednu devojku (26) terali na prostituciju. Oni su oštećenu vrbovali putem internet oglasa za posao sekretarica i promoterki, obećavajući im visoku zaradu.

Krajem prošle godine uhapšena je T. J. (20) zbog sumnje da je sa svojim partnerom M. S. (20), koji je u bekstvu i F. T. (20), od februara do juna 2022. godine primoravala maloletnu štićenicu jednog doma za nezbrinutu decu na prostituciju, tako što su joj ponudili posao u pekari, a onda joj pripisali nepostojeće dugove koje treba da im otplati i uzimali joj sve pare.

Protiv Ljubiše Vasića iz okoline Smedereva, poznatog pod nadimkom „Prva frizura Srbije“, podignuta je optužnica zbog sumnje da u periodu od 2019. do 31.3.2022 godine podsticao i predavao radi vršenja prostitucije više osoba ženskog pola.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.