četvrtak, 29 jun 2023 04:45

Stiže dan od kojeg strahuju svi korisnici kredita: Rastu rate i kamate

Dva dana je ostalo do ključnog datuma, 30. juna, od kada će korisnici kredita u evrima, koji su u Srbiji najčešće stambeni, plaćati veće rate. Razlog za to je dobro poznati euribor, kamatna stopa koja je vezana za kredite indeksirane u evrima. Drugim rečima, kada raste euribor, rastu i rate kredita, a novo poskupljenje na svojoj koži će uskoro osetiti i dužnici u Srbiji.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 3,577 odsto, dok je visina šestomesečnog 3,908 procenta.

Iako se euribor, bio on tromesečni ili šestomesečni, menja gotovo svakodnevno, ove promene bankarski klijenti ne osećaju svakog trenutka kada euribor dostigne novu vrednost. Naime, u zavisnosti od ugovora sa bankom, rate kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom usklađuju se na tri, odnosno šest meseci. Kako i sama imena govore, rate korisnika kredita koji su vezani za tromesečni euribor, usklađuju se na svaka tri meseca, dakle četiri puta tokom godine. Takođe, ukoliko je kredit vezan za šestomesečni euribor, rate se usklađuju dva puta godišnje, u razmaku od tačno šest meseci.

Kada je u pitanju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

Što se tiče šestomesečnog euribora, usklađivanje rate obavlja se 30. juna i 31. decembra.

Dakle, 30. jun je dan D za sve korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom. Iako se tada rate menjaju svim dužnicima, korisnicima kredita koji su vezani za šestomesečni euribor, a kojima se rata nije menjala od kraja prošle godine, sprema se pravi šok. Naime, od 31. decembra do danas, vrednost šestomesečnog euribora porasla je sa 2,732 na 3,908 odsto.

U odnosu na početak godine, rate će biti povećane, u proseku, od 20 do 80 evra.

Ko je u problemu?

Euribor je, podsećamo, vezan za sve kredite u evrima sa promenljivom kamatnom stopom. Takvi krediti u Srbiji najčešće su stambeni. Od svih korisnika stambenih kredita, u najvećem problemu su oni koji su se skoro zadužili, jer je udeo kamate u njihovoj rati veliki. Naime, kako prolazi vreme otplate, tako se menja i struktura rate koju korisnik plaća svakog meseca. Tako se svakog meseca smanjuje iznos kamate.

Šta je zapravo euribor?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) je kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka među sobom pozajmljuju novac. On je u junu prošle godine, po prvi put od 2015, dostigao pozitivnu vrednost, nakon što je, posle dostizanja istorijskog maksimuma od više od pet odsto 2008, njegova vrednost sedam godina bila “u minusu”. Od juna, dakle, ova kamatna stopa neprestano raste.

Ovo nije kraj

Ovo povećanje svakako nije poslednje, što je potvrdila najnovija izjava predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard. Ona je, naime, istakla da će, ukoliko bude potrebe, ECB nastaviti sa podizanjem referentnih kamatnih stopa još bržim tempom.

“Ako se izgledi za inflaciju ne poprave, imaćemo dovoljno informacija da krenemo brže”, rekla je Lagard.

Inače, ECB redovono povećava tri ključne kamatne stope, na osnovu kojih se kasnije formira euribor.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.