subota, 10 jun 2023 04:10

Predato 88.895 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava

Rok za predaju neregistrovanog oružja, municije i eksplozovnih naprava produžen je do 30. juna. Predaja ilegalnog oružja, bez krivične i prekršajne odgovornosti, čak i bez legitimisanja građana, bila je prva mera koju je MUP pokrenuo posle dva masovna zločina početkom maja. Odziv je bio neočekivano veliki. Samo u prva tri dana akcije, građani su predali više oružja nego u svim prethodnim takvim akcijama MUP-a. Ipak, nedavni događaj u Somboru, kada su ranjena dvojica pripadnika Žandarmerije, pokazuje da i dalje ima građana koji se oglušuju o poziv i koji poseduju ilegalno oružje.

„Sa oružjem tvoja kuća nije sigurna“ - tim sloganom je 8. maja, nekoliko dana posle dva zločina, počela akcija predaje nelegalnog oružja. Akcija je, najpre bila predviđena do 8. juna, ali je naknadno produžena do kraja meseca. Prema poslednjim podacima MUP-a, do 8. juna predato je ukupno 88.895 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava kao i gotovo tri miliona komada municije. Građani su predali 65.841 komad oružja, 23.144 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

Od početka akcije, MUP svakodnevno apeluje na građane da predaju neregistrovano oružje, navodeći da za to neće krivično odgovarati, niti snostiti bilo kakve posledice, da ne moraju da se legitimišu, niti dokazuju poreklo oružja.

Bilo je i problema, kada su u policijske stanice građani donosili bombe. Tu situaciju MUP je rešio novim pozivom građanima da mogu da pozovu policiju da oružje preuzme na njihovoj kućnoj adresi.

Odziv građana je iznad svih očekivanja. Predaje se razno oružje, od trofejnog do nasleđenog, a jedan građanin iz unutrašnjosti je na prikolici u policijsku stanicu doneo rotirajući mitraljez Getling koji u minuti ispaljuje tri hiljade komada metaka.

Pored predaje neregistrovanog oružja, MUP je pokrenuo još dve mere: kontrolu rada streljana i koliko se bezbedno čuva legalno, odnosno oružje za koje građani poseduju dozvole.

 Istovremeno, formirana je i Radna grupa koja bi trebalo da predloži izmene Zakona o oružju i municiji, kako bi se uveli stroži uslovi za dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja, i pooštrile kazne za posedovanje ilegalnog oružja.

A da ilegalnog oružja, i pored akcije ima još, dokazuje i nedavni događaj u Somboru, kada su prilikom intervencije na poziv za prijavu nasilja u porodici, upravo iz ilegalnog oružja, ranjena dvojica pripadnika Žandarmerije.

Izvor: Insajder

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.