sreda, 24 maj 2023 06:33

Planirate renoviranje stana? Niste mogli da izaberete gori trenutak

Proleće je godišnje doba za majstore i radove u kući. Kao da ogromni troškovi nisu dovoljna muka, problem je i pronalazak majstora. Oni koji planiraju renoviranje, treba da se spreme na čekanje i do dva meseca.

U zavisnosti od toga koliko su ozbiljni i obimni radovi koji se planiraju, zavisi i vreme koje će građani provesti u iščekivanju i potrazi za majstorima.

Najbrže se pronalazi vodoinstalater, ali kome treba majstor za krečenje stana, treba da bude spreman na čekanje.

Vodoinstalater može da dođe sutra, a može i za dva meseca
Najkraće će na majstora čekati oni koji su odlučili da ovog proleća u svom domu saniraju manji kvar, poput zapušenog odvoda u sudoperi.

Naime, za manje kvarove, majstori izlaze na teren već dan nakon poziva.

Naravno, postoje i vodoinstalateri koji se bave hitnim intervencijama, pa ako nema nimalo vremena za čekanje, doći će da saniraju kvar istog dana.

Ipak, ko je odlučio da kompletno renovira kupatilo, što uključuje i zamenu vodovovodnih i kanalizacionih cevi, bolje je da spremi živce.

Za takve radove doslovno postoje liste čekanja, a u zavisnosti od količine posla koju majstor ima, novi termin zakazaće za mesec ili čak dva.

Cene, naravno, zavise od vrste radova. Odgušenje zapušenih cevi košta od 2.000 dinara za podnu rešetku, pa sve do 8.500 ako je u pitanju kanalizacija. Za montažu lavaboa ili WC šolje majstori u proseku uzimaju oko 2.500 dinara. Zamena krejača na bojleru košta oko 2.000, a creva za vodokotlić 1.000 dinara.

Na nove pločice se čeka mesec dana

Ništa bolje neće proći ni oni građani koji su odlučili da ovog proleća, primera radi, zamene pločice u kupatilu ili popločaju kuhinju. Kako navode keramičari, u proseku se na njihove usluge čeka mesec dana.

Opšte je poznato da, pored strpljena zbog čekanja, građani treba da spreme i novčanik, jer radovi u kupatilu uglavnom predstavljaju najveći izdatak prilikom renoviranja. Celokupni “remont” koštaće i do 600 evra.

Moler stiže za dve nedelje – ili dva meseca

Ako ste rešili da krečite stan, vreme čekanja drastično varira od molera do molera, u zavisnosti od količine posla koju ima.

U najboljem slučaju, u stanu koji treba okrečiti moler će se pojaviti dve nedelje od poziva. U najgorem, na svežu boju u stanu može da se čeka i po dva meseca.

A što se tiče cene, moleri svoje usluge naplaćuju od 1,2 do dva evra po kvadratu. Gletovanje je skuplje, pa ide od 2,5 do 5,5 evra po kvadratu.

Najkraće liste čekanja za električare

Iako ni električara u Srbiji nema dovoljno, najkraće liste čekanja imaju upravo ove zanatlije. Mada se sitni kvarovi u kući brzo popravljaju, oni koji žele da renoviraju stan, te da zamene prekidače i utičnice, razvodne table i slično, ipak će morati malo da pričekaju. U zavisnosti od majstora do majstora, lista čekanja je od sedam do 15 dana.

Uvođenje nove instalacije električari naplaćuju desetak evra po kvadratu, dok se popravke u stanu kreću od 10 do 15 evra.

Bez klime u narednih 10 dana

Ko se kasno setio da popravi klimu, pa tek sada pokušava da nađe majstora, moraće da se strpi. Desetak dana je prosečno vreme čekanja na majstora. Ipak, oni upozoravaju da se ovi dani produžavaju kada dođe leto. Kada temperature budu prešle 30 stepeni Celzijusa, posla za majstore rashladnih uređaja sve je više. Upravo zbog toga oni apeluju na građane da na vreme razmišljaju o tome da li su njihove klime ispravne.

Ovu uslugu majstori naplaćuju, u zavisnosti od modela uređaja i vrste kvara, od 2.000 do 10.000 dinara.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.