ponedeljak, 22 maj 2023 04:26

Šta se dešava sa izborom novog ministra: Dve nedelje od ostavke Ružića

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je neopozivu ostavku pre tačno dve nedelje, zbog tragedije koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Zvaničnu ostavku poslao je premijerki Ani Brnabić, ali ona i dalje nije konstatovana, niti se zna kada će biti izabran novi ministar prosvete i ko bi mogao doći na tu funkciju.

Prema Zakonu o vladi, ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Vlade, a koju predsednik Vlade prosleđuje predsedniku Narodne skupštine.

„Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat. Ministar može obrazložiti ostavku u Narodnoj skupštini“, navodi se u zakonu.

Dodaje se i da je ministar koji je podneo ostavku dužan da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

„Pri tome on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora“, navodi se u Zakonu o vladi.

Na sajtu Skupštine Srbije, među aktima koji su u proceduri, ne nalazi se ostavka ministra Ružića, kao ni na dnevnom redu sednice koja se nastavlja u utorak 23. maja.

U vladi i Ministarstvu nismo uspeli da saznamo kada će to doći na dnevni red i Srbija dobiti novog ministra.

Jedino što kažu nezvanično za portal N1 jeste da Ružić i dalje obavlja tu funkciju dok mu se ostavka zvanično ne konstatuje.

Imajući u vidu da je nakon izbora ovo ministarstvo pripalo SPS, portal N1 pitao je i predsednika te partije Ivicu Dačića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić podneo je 7. maja ostavku u Vladi Srbije, a u tekstu ostavke obrazložio je svoju odluku premijerki Srbije Ani Brnabić.

„Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji“, naveo je Ružić u tekstu ostavke.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.