utorak, 02 maj 2023 07:14

Vitezovi templari i dalje deluju u Srbiji: Ko su i čime se zapravo bave

Vrlo su aktivni.

Prva asocijacija na tajna društva poput vitezova templara obično je neka knjiga ili film. Ali oni i danas postoje, pa i u našoj zemlji.

Pod nazivom Veliki priorat Srbije – vitezovi templari Srbije, oni funkcionišu kao autonomni sastavni član templarskog reda, medunarodne templarske organizacije – Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH).

Na svom sajtu osmith.rs kažu da je današnji Red hrama osnovan u Francuskoj 1705. godine, a zvanično rekonstruisan 1804. godine, te priznat kao viteški red od svog pokrovitelja Napoleona Bonaparte 1805. Ovo priznanje je kasnije ratifikovao car Luj Napoleon III.

OSMTH ne tvrdi da je direktni potomak ili naslednik sredjevekovnog Reda koji je osnovao Ig de Pejen 1118. godine, a raspustio papa Klement V 1312. godine, već je samo njime inspirisan.

„Suprotno rasprostranjenom uverenju, Red nije masonska organizacija, ali se ne ograđuje od kontakata sa masonima.“

Ističu i da su templari posvećeni doprinosu hrišćanskoj zajednici u kojoj deluju kroz humani rad baziran na projektima. Na baštinjenju vekovne kulture viteštva na osnovu hrišćanske tradicije u svakodnevnim odnosima među ljudima, templari daju doprinos hrišćanskom etosu, duhovnosti i viteškim vrednostima; humanitarnoj pomoći kako u Srbiji tako i na međunarodnom planu; poštovanju ljudskih prava i raznolikosti, pospešivanju međuverskog dijaloga.

„Srpski templari su uglavnom uspešni profesionalci: visoki državni službenici, članovi diplomatskog kora, više sveštenstvo, oficiri, lekari, inženjeri, profesori, naučnici, stvaraoci u kulturi i humanitarni radnici. Naš red ne doživljavamo kao tajnu organizaciju jer je uredno registrovan i u Srbiji i na međunarodnom nivou. Naš rad nije ništa manje tajan ili javan od bilo koje slične organizacije, nevladine ili pak političkih stranaka. Usuđujemo se da kažemo da smo mnogo transparentniji od njih, pošto svoju delatnost prikazujemo našoj javnosti kako preko zvaničnog sajta reda, tako i putem konferencija za medije i naše izdavačke delatnosti. Mi smo nacionalno i verski odgovorna organizacija i kao takvima mnogo nam je stalo da naš rad približimo široj javnosti“, kažu na svom sajtu.

Ipak, napominju i da se član viteškog reda templara isključivo postaje preporukom nekog od članova reda, kao i da pripadnik druge vere ne može da pristupi organizaciji OSMTH.

„Redovno članstvo u OSMTH je isključivo hrišćansko, ali svaki čovek dobre volje je dobrodošao kao prijatelj i kao pridruženi ili počasni član iz nehrišćanskih verskih zajednica. Red se širi u korist i za dobrobit celog čovečanstva. “

Kažu i da Red zahteva od svojih članova, dama i vitezova templara, osim pripadnosti hrišćanskoj veroispovesti, i građansko vladanje, ukoliko je ovo saglasno sa hrišćanskim vrednostima i ljudskim pravima.

“Alat modernih templara nije mač već reč. Templar će zastupati svoje mišljenje izrečenom, napisanom i poštenom rečju.”

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.