ponedeljak, 01 maj 2023 04:57

Ove nudle su zabranjene u 2 države, a našli smo ih na srpskim rafovima: Evo šta kažu Srbi posle otkrića o štetnosti

Nudle sa ukusom specijalne piletine, koje se prodaju i na srpskom tržištu, povlače se iz prodaje u Maleziji i Tajvanu, jer zdravstveni zvaničnici tvrde da su u njima otkrili supstancu koja potencijalno izaziva rak. Mada proizvođači tvrde da nema razloga za brigu, čini se da su i potrošači svesni štetnosi ovog proizvoda.

Građani, bilo da su ljubitelji instant hrane poput nudli ili ne, uglavnom su svesni činjenice da ova varijanta i nije baš najzdravija.

„Sada ću definitivno nastaviti da ne jedem nudle, kao što nisam ni do sada. Generalno me brine sastav instant hrane, ali ako se i desi da pojedem tako nešto, to je uglavnom kada spremam ispite za fakultet i nemam vremena nešto drugo da spremim, pa je brza opcija važnija od zdrave opcije“, podelila je sa ekipom portala Nova.rs jedna Beograđanka.

Komentari korisnika društvenih mreža ne idu u korist nudlama, pa Milan kaže da ni svom psu ne bi dao ovaj obrok.

Njegov imenjak smatra da bi povukli „sve do jednog proizvoda“ kada bi se sprovele valjane analize. Lidija ima slično mišljenje. Ona kaže da na tržištu postoji veliki broj različitih ukusa nudli, što prema njenom mišljenju znači da je ova hrana „puna hemije“. Ona je podelila i savet – kaže da treba kupovati pto jednostavnije namirnice, jer je za čitanje deklaracije „potrebna lupa“.

„Ono kad vidiš kako je upakovano, već ta ambalaža mi deluje bolesno i da je unutra neko đubre. U životu to ne bih kupila“, kaže Borjana.

Ipak, postoje oni koji misle da ovo ne mora da bude tačna informacija. Naime, Aleksandar kaže da je moguće da je konkurencija „pustila priču“ da bi uništila ovu kompaniju.

Međutim, ima i onih građana koji uživaju u instant hrani i nemaju nameru da je se odreknu. Ljiljana tako kaže da voli nudle, a Dragan da je ova vrsta hrane „zakon“. Inače, većina ljubitelja ove vrste hrane, nudle preferira jer je priprema brza.

„Ja ih baš volim, ukusne su, a dodam još neke sastojke“, kaže Gordana.

Veselinka priznaje da se „navukla“ upravo na ove nudle sa ukusom specijalne piletine.

Inače, indonežanski prehrambeni gigant Indofoods nalazi se u problemu od kada su zdravstveni zvaničnici u Maleziji i Tajvanu rekli da su pronašli jedinjenje etilen oksida u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine.

Etilen oksid je gas bez boje i mirisa, koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja, a prema Agenciji za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, gas može doprineti povećanom riziku od raka.

„Želeli bismo da podvučemo da su naše Indomie instant nudle bezbedne za konzumiranje. Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane Indofood u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima Indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lekova i hrane“, ipak su saopštili proizvođači.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.