nedelja, 23 april 2023 07:26

Na šta građani Srbije troše najviše, a na šta najmanje novca?

Domaćinstva u Srbiji najviše su u prošloj godini trošila novca na hranu i bezalkoholna pića, a najmanje na zdravlje, pokazuju podaci Republičkog zavod za statistiku (RZS).

RZS je objavio izveštaj u kome se kaže da su prosečni mesečni prihodi u novcu i naturi po domaćinstvu lane iznosili – 78.393 dinara. Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava, pak, bili su viši i iznosili su 78.678 dinara.

Prosečni mesečni prihodi u novcu i naturi, u odnosu na 2021. godinu bili su veći za 9,3 odsto, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava za 9,4 odsto, nominalno, dok su prosečni mesečni prihodi domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 80.697 dinara, a u ostalim 74.644 dinara.

Lična potrošnja

Kada je reč o izdacima za ličnu potrošnju, kod domaćinstava u gradskim područjima iznosili su po 81.087 dinara, a kod domaćinstava u ostalim područjima 74.739 dinara, piše RTS.

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa 49,9 odsto, penzije 32,1 odsto, dok su prihodi od poljoprivrede bili 4,3 procenta.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava činili su izdaci za hranu i bezalkoholna pića (36 procenata) i za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva (16,1).

Slede izdaci za transport (8,9 odsto), ostale lične predmete i usluge (5,9), komunikacije (5,5), rekreaciju i kulturu (5,1), odeću i obuću (4,9), alkoholna pića i duvan (4,7), zdravlje (4,4), a 8,5 odsto čine izdaci za ostale grupe potrošnje.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.