četvrtak, 20 april 2023 06:40

Prijemni ispit ukida se na pet novosadskih fakulteta

Od ukupno 15 fakulteta na Unverztetu u Novom Sadu, od sledeće godine neće biti prijemnog ispita na pet, a budući brucoši upisivaće željeni fakultet samo na osnovu uspeha iz srednje škole.

Sve visokoškolske ustanove još ove godine upisuju brucoše po starom, a sledeće godine uvodi se državna matura te će mnogi fakulteti ukinuti prijemni i za upis vrednovati uspeh iz srednje škole i sa državne mature.

– U pogledu vrednovanja rezultata državne mature, pet fakulteta – Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski fakultet u Subotici neće uvoditi dodatne prijemne ispite ili ispite za proveru sklonosti i sposobnosti za upis ni na jedan studijski program – rekli su za Euronews Srbija na Univerzitetu u Novom Sadu.

Dodali su i da će se na ostalim fakultetima situacija razlikovati u zavisnosti od studijskog programa koji kandidat želi da upiše.

Za upis na pojedine studijske programe vrednovaće se samo državna matura, dok će na ostalim programima biti tražena dodatna testiranja.

– Primera radi, na šest studijskih programa na Filozofskom fakultetu biće uvedena dodatna polaganja, zatim na Poljoprivrednom fakultetu samo za veterinarsku medicinu, na Fakultetu tehničkih nauka na samo pet studijskih programa, na Prirodno-matematičkom fakultetu na studijama turizma, na Tehničkom fakultetu 'Mihajlo Pupin' u Zrenjaninu na programu informacionih tehologija – softverskog inženjerstva – objasnili su.

Takođe, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja imaće ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, kao i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici na tri studijska programa, prenosi 021.

Na Medicinskom fakultetu dodatni ispiti polagaće se na šest studijskih programa, pri čemu se na tri programa bodovno vrednuje, dok se na ostala tri dodatno samo utvrđuje da li je kandidat sposoban.

Na Akademiji umetnosti tražiće se dodatna provera posebnih sklonosti i sposobnosti na svim studijskim programima.

Izvor: mojnovisad.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Narednog puta kad budete skrolovali kroz svoj Instagram i Fejbuk (Facebook) fid, moći ćete da vidite video editovan uz p...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.