Država planira da zabrani uvoz  Euro 3 i Euro 4 polovnih automobila Država planira da zabrani uvoz Euro 3 i Euro 4 polovnih automobila
sreda, 15 februar 2023 06:26

Država planira da zabrani uvoz Euro 3 i Euro 4 polovnih automobila

Država planira da od 1. januara 2024. zabrani uvoz polovnih automobila Euro 3 i Euro 4 standarda, dok će od 1. januara 2025. u ponudi biti dostupna samo vozila Euro 6 standarda, odnosno 2014. godište i mlađe. Nova regulativa mogla bi da dodatno poveća cene korišćenih automobila, koji su tokom prošle godine već poskupeli za 24%.

Gost emisije „Pokreni se“ na Nova S bio je Slobodan Marjanović, član upravnog odbora srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova, koji se ovom prilikom bavio temom zabrane uvoza starijih polovnjaka.

Prema njegovom mišljenju, ova zabrana neće mnogo uticati na kupce slabijih finansijskih mogućnosti, jer će i 2025. moći da kupe automobil star 11 godina. Marjanović smatra da bi zabrana uvoza polovnjaka Euro 3, Euro 4 i Euro 5 standarda doprinela boljem kvalitetu vazduha, jer vozila Euro 6 standarda emituju i nekoliko stotina puta manje čestica od automobila Euro 3 standarda. Treba napomenuti da su se tokom 2022. godine, u Srbiji najviše kupovali automobili od 10 do 15 godina starosti, koji su uglavnom Euro 4 standarda.

Pored toga, član upravnog odbora srpske Asocijacije uvoznika vozila se osvrnuo i na tržište novih automobila, koje je prošle godine zabeležilo ogroman pad, pre svega zbog nedostatka komponenti i rata u Ukrajini.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.