petak, 03 februar 2023 06:02

Velimir Šargić dobio nagradu za životno delo

 

Sportski savez grada Sombora organizovao je Izbor za najboljeg sportistu grada Sombora za proteklu 2022.godinu. Svečana manifestacija je održana u Somborskom narodnom pozorištu.

Na osnovu Pravilnika o izboru sportiste grada Sombora, UO Sportskog saveza grada Sombora na predlog Komisije za izbor sportiste godine za 2022. godinu jednoglasno doneo odluku po kojoj je utvrdio i dodelio Godišnja priznanja najuspešnijim sportistima, ekipama i trenerima, te posebna godišnja priznanja.

U pionirskoj kategoriji (olimpijski sportovi) klubovi su poslali kandidature za pet pionirki i šest pionira. U ženskoj konkurenciji nagrađeni su Anja Loknar (Kajak klub Dunav – Bezdan), Manuela Sekulić (AK Maraton) i Aleksandra Stanić (BK Lotus Tim), dok su ua najbolje pionire proglašeni: Luka Zelić (RK Soko), Filip Ćurčić (PK Sombor) i Srđan Todorović (RK Radnički). U neolimpijskoj konkurenciji nagrađeni su Anđela Stanić (SK Figura) i Vedran Jurić (KK Somborac). Najuspešniji pionir u ekipnim sportovima je Veljko Pavlović iz Rukometnog kluba Sombor. Što se kadeta tiče, priznanja su poneli: Žofi Horvat (KK Dunav Bezdan) i Marija Lukić (BK Sombor) u ženskoj, te Mihajlo Dadić (KK Dunav Bezdan), Veljko Ristić (BK Sombor) i Nikola Bogatinovski (BK Sombor) – olimpijski sportovi, odnosno Sofija Pezelj (SF Figura) i Đorđe Hristov (KK Somborac) – neolimpijski sportovi. Najuspešniji kadet iz ekipnih sportova je Stefan Mišković iz Košarkaškog kluba Džoker.

Za najbolje juniorke proglašene su: Dragana Jovanović (BK Sombor), Eleonora Nađ (KK Dunav Bezdan) i Tina Pelajić (KDT Radnički). Najbolji junior (olimpijski sportovi) je Mihajlo Stolić (BK Lotus Tim), drugoplasirani je Aleksandar Berarov (RK Soko), dok su treće mesto, usled identičnog rezultata/bodovanja podelili Vladimir Beriša i Severdžan Gaši (obojica iz Bokserskog kluba Sombor). U neolimpijskoj konkurenciji najbolji su Jana Knežević i Vojin Vitković iz Džudo i samba kluba Bačka. Na najuspešniji rekreativce grada Sombora proglašeni su Tijana Kabić i Arpad Šarkezi iz Atletsko – rekreativnog kluba Somaraton, koji je ujedno dobio priznanje za najuspešniji klub u ovoj kategoriji.

Specijalnim priznanjima nagrađeni su sportisti sa invaliditetom, Katarina Galamboš i Vinko Lemić iz Sportskog udruženja za inkluzivni džudo “Sensei – In” Sombor. Komisija je dodelila još dva specijalna priznanja i to za unapređenje, veliki doprinos i razvoj sporta u Somboru, pre svega u oblasti boksa i fudbala, a nagrade su otišle u ruke Dušana Pašića (boks) odnosno trenera Fudbalskog kluba Kordun, Dušana Kozline pod čijim stručnim nadzorom je stasalo i naučilo prve fudbalske korake veliki broj dece iz Kljajićeva.

Treneri godine u olimpijskim/neolimpijskim sportovima su Stojan Knežević (BK Sombor) i Mirko Čukvas (KK Vihor).

Nagrada za vrhunski rezultat van Sombora očekivano je otišla u ruke dvostrukog uzastopnog MVP-a NBA lige i košarkaša Denver Nagetsa Nikole Jokića, a specijalno priznanje dobio je i KK Džoker, kao najperspektivniji somborski sportski kolektiv u protekloj godini.

Dobitnik nagrade za životno delo je Velimir Velja Šargić.

U obrazloženju se navodi, da je Šargić, fudbaler i fudbalski trener, rođen u Somboru, 15. novembra 1950. godine. Ponikao je u Fudbalskom klubu Radnički kao pionir, davne 1963. godine. Prošao sve selekcije do seniora, a onda kao jedan od retkih dobio priliku da zaigra za prvi tim. Igrao je sjajno, vezni igrač koji je često postizao golove. Nažalost jedna naizgled bezopasna povreda kolena u prijateljskoj utakmici protiv Osijeka značila je kraj fudbalske karijere u 25. godini. Na svu sreću ljubitelja fudbala uprava kluba ga je postavila za rukovodioca fudbalske škole i taj zadatak je vrlo uspešno obavljao narednih 13 godina. Za to vreme stvorio je više od 20 sjajnih fudbalera, među kojima su: Zoltan Sabo, Radoslav Samardžić, Robert Savić, Goran Kartalija, Dragan Trkulja, Predrag Matijević… Od 1989.godine prelazi da radi na Island, ostrvska zemlja veća od Srbije a sa 350.000 stanovnika koji posebno vole fudbal i rukomet. Radio je u Keflaviku gde je u istoimenom klubu brinuo o svim mlađim kategorijama. Sa svim selekcijama je pobeđivao i bio prvak Islanda. U toku 11 godina uspeo je da stvori 4 seniorska reprezentativca i 12 igrača za selekciju do 21 godine. Njegov igrač Gunarson je igrao u Liverpulu, a Stenarson je postao najbolji strelac Islanda svih vremena. Od 1997. do 2000. godine je bio selektor mlađih selekcija Malte, a po povratku u Sombor, Fudbalski Savez Srbije postavio ga je na mesto koordinatora za bazični fudbal. Njegovo znanje i iskustvo koristila je i UEFA pozivajući ga da to prezentuje na seminarima širom Evrope.

Što se školskog sporta tiče u konkurenciji Osnovnih škola nagrađeni su: Vanja Milošević (atletika) i Stefan Marjanović (košarka), Sonja Krajina (nastavnik), svi iz OŠ Nikola Vukićević, koja je inače i najuspešnija škola. Najuspešnija omladinka/omladinac su Maša Buišić (atletika) i Nemanja Bukalov (plivanje), Marija Lukić (nastavnik), svi iz Srednje ekonomske škole, koja je ujedno i najbolja u konkurenciji srednjih škola. U ženskoj seniorskoj konkurenciji (olimpijski sportovi) Komisija je prihvatila samo jednu kandidaturu, a priznanje je otišlo u ruke Dženifer Bošnjak (KK Dunav Bezdan). Najbolji senior je prošlogodišnji dobitnik Omer Ametović, dok su iza njega ostali Ervin Holpert (Kajak klub Sombor) odnosno Stefan Liščević (RK Radnički). Valentina Ostrogonac (KK Ravangrad) i Predrag Milić (AMSK 025) najbolji su seniori u neolimpijskim sportovima. Najuspešnija seniorka u kategoriji ekipnih sportova je Jelena Kukulj iz Odbojkaškog kluba Volejstars.

Odlukom Komisije u olimpijskim sportovima za najuspešnije kolektiv u 2022. godini proglašen je Bokserski Klub Sombor, dok je u neolimpijskim sportovima jednoglasno izabrana ekipa Kuglaškog kluba Vihor. Najviše sportsko priznanje Nagrada Grand – Prix za 2022. godinu za postignute vrhunske sportske rezultate na međunarodnoj i domaćoj sportskoj sceni podigla je Dragana Jovanović iz Bokserskog kluba Sombor. Sinoćnoj ceremoniji dodele sportskih priznanja prisustvovali su predstavnici Sportskog saveza Srbije, Sportskog saveza Vojvodine, Saveza za školski sport Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Antonija Nađ Kosanović, članica Gradskog veća grada Sombora zadužena za sport, te mnogobrojni gosti, roditelji, sportisti i sportski radnici.

Izvor: sportsombor.org

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.