četvrtak, 26 januar 2023 06:31

Održan sastanak koordinacionog tima za rešavanјe problema zbrinјavanјa pasa lutalica

U prostorijama Gradske uprave danas je održan sastanak koordinacionog tima za sistemsko rešavanje problema pasa lutalica. Na sastanku su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, JKP „Čistoća“, Zavoda za javno zdravlјe Sombor, Veterinarskog specijalističkog instituta Sombor, Veterinarske stanice Sombor i Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Nјuškice 025“.

Povod za sastanak bio je uspostavlјanje zajedničke saradnje na projektu zbrinjavanja napuštenih pasa koji su prošli CNR program (uhvati-steriliši-pusti). Akcenat projekta je na brizi o napuštenim psima, obezbeđivanju hrane, organizovanom lečenju, vakcinaciji, sterilizaciji pasa i edukaciji stanovništva, kako bi deca, kao i stariji sugrađani razvili svest o odgovornom vlasništvu i smanjenju populacije napuštenih pasa.
U okviru projekta, Grad je obezbedio i kućice za napuštene pse koje su uz koordinaciju Udruženja „Nјuškice 025“ postavlјene na perifernim delovima grada.

„Uhvati-steriliši-pusti“ je program koji je podržan od strane Svetske organizacije za zdravlјe životinja (OIE) čiji akcenat je na sterilizaciji pasa sa cilјem smanjenja broja napuštenih pasa koji se nalaze na javnim površinama, broja napada na građane, narušavanja javnog reda i mira od strane napuštenih pasa, te čipovanju, vakcinaciji i čišćenju pasa od parazita, kako bi se sprečilo širenje i prenošenje zaraznih bolesti. Ovakva vrsta programa nije samo najhumaniji način sprečavanja rasprostranjivanja pasa, već ujedno i najefikasniji, što je preduslov za humano, trajno i zakonsko rešavanje problema pasa lutalica na sistemski način. Nakon kratkog oporavka, psi će biti pušteni da borave u sklonišnim kućicama koje su postavlјene na rubnom području grada Sombora u cilјu izmeštanja istih iz centra grada, blizine šetališta, biciklističkih staza i sličnih lokacija, kako bi se sprečilo ugrožavanje bezbednosti građana.

Koordinacioni tim uputio je apel sugrađanima koji primete pse lutalice da pozovu i obaveste Zoohigijensku službu JKP „Čistoća“ Sombor putem telefona 063/119-9-625.

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.