sreda, 25 januar 2023 13:31

Odabrani projektanti za somborsku zapadnu obilaznicu: Treći prsten oko grada

Još prošlog veka ovdašnji urbanisti su, na osnovu tada postojećeg stanja i imajući na umu dalјi razvoj grada, predvideli da Sombor po ugledu na svaku dobro uređenu varoš, ima tri koncentrična saobraćajna prstena kojim bi se, tada skroman a u novom veku neobuzdan saobraćaj motornih vozila, kanalisao tako da se nikada ne stvaraju gužve, ali i da se teretni saobraćaj što više udalјi od samog grada.

Dok je prvi takav „ring“, onaj koji uokviruju četiri glasovita gradska venca ( koji nose imena srpskih vojvoda iz Prvog svetskog rata) postojao još za turskog vakta, drugi koji predstavlјaju ulice koje poprečno seku ulice koje se „ulivaju“ na vence, zbog gustine izgrađenih kuća i uskih profila kolovoza, nikada nije ni formalizovan niti je zaživeo.
Ni sa trećim prstenom, onim po samom obodu grada, Sombor dugo nije imao sreće pošto je prvu deonicu, severnu, decenijama koje je obeležio samoupravni socijalizam sprečavala tvrdoglavost jedne jedine porodice koja ni za živu glavu nije želela da proda državi, tj. gradu svoje imanje. Pred kraj prošlog milenijuma je zaživeo kodifikovan pojam „javnog interesa“, vlasnici spornih parcela su hteli - ne hteli postigli dogovor o otkupu imanja pa je konačno urađena obilaznica koja povezuje Bezdanski i Subotički put.

Nakon ovog „istorijskog uspeha“, čekalo se opet nekoliko godina ne bi li se sa poslom izgradnje trećeg saobraćajnog „ringa“ nastavilo, da bi kraj prve decenije novog milenijuma obeležilo probijanje i asfaltiranje trase takozvane jugozapadne obilaznice koja je, prolazeći i obodom Industrijske zone Jug, povezala Apatinski put i državni put od Sombora do Vrbasa. Kako sada stvari stoje, istočni i severoistočni krak obilaznice će, ako bude sreće, biti rešen
izgradnjom „Osmeha Vojvodine“, odnosno planirane brze saobraćajnice koja treba da „popreči“ severnu srpsku pokrajinu spajajući granične prelaze Bački breg ( sa Mađarskom) i Nakovo kod Kikinde (sa Rumunijom), pa je Somborcima preostala jedina briga, ona da se saobraćajnom obilaznicom povežu Bezdanski i Apatinski put.

I konačno, iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ ove jeseni su stigle dobre vesti za sve one Somborce kojima je dojadila tutnjava teških kamiona ispod njihovih prozora, koji pokušavaju da se iz pravca Bezdana zapute put Apatina ili obrnuto. Uspešno je okončan postupak javne nabavke za izradu Studije opravdanosti i Idejnog projekta upravo te zapadne obilaznice.

Ugovor, koji predviđa ovu projektnu dokumentaciju obilaznice koja bi trebala da bude dugačka četiri i po kilometra, dodelјen je tokom novembra grupi od tri ponuđača, pa bi ovim poslom trebali da se po tri meseca za studiju i idejni projekat, koliki je rok za njihov završetak, pozabave novosadski „MHM projekt“, „Premer Savović“ iz Lazarevca i beogradski „DB Inženjering“. Prihvaćena ponuda ovog trilinga će poreske obveznike stajati 16,5 miliona dinara, a za sada je jedino izvesno da će ovaj deo obilaznice počinjati na već postojećoj semaforizovanoj raskrsnici na Apatinskom putu nakon čega će delimično pratiti tok odavno minorizovane rečice Mostonge, ne bi li se na Bezdanski put uklјučila na takođe već postojeću raskrsnicu.

U ovom trenutku je, ako ne nemoguće, a ono sigurno jako teško predvideti kada će ovaj deo trećeg saobraćajnog prstena biti izgrađen i pušten u rad. Nјegovom realizacijom bi konačno mogli da odahnu vlasnici kuća danas preopterećenog Apatinskog i Bezdanskog puta, naselјa Strilić, te ulica Matije Gupca i 12. Vojvođanske brigade.

Somborci koji imaju kuće po istočnom obodu grada ovu vrstu rasterećenja teškog saobraćaja moraće da sačekaju do momenta izgradnje „Osmeha Vojvodine“, odnosno brze saobraćajnice od GP Bački Breg do GP Nakovo, pošto je svojvremeno propuštena prilika da se za ovaj deo trećeg saobraćajnog prstena iskoristi trasa decenijama unazad nekorišćene i poludemontirane industrijske železničke pruge od Subotičkog puta, odnosno Ulice Dušana Mudraka, do Sivačkog puta, odnosno puta od Sombora ka Vrbasu.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

El Salvador je poslao više od 4.000 bezbednosnih snaga u tri zajednice na periferiji prestonice da iskorene članove band...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.