sreda, 25 januar 2023 07:05

Domu zdravlja u Somboru isporučeno 170 doza HPV vakcine

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, sa ciljem podizanja svesti žena o ovoj vrsti maligniteta.
Humani papiloma virusi su grupa virusa koji izazivaju najrazličitije infekcije, a određena vrsta njih može da izazove i prekancerogene lezije.

"Ovde pre svega govorimo o karcinomu grlića materice, mada HPV može da izazove i druge vrste karcinoma, a u velikoj meri odgovoran je i za pojavu genitalnih bradavica. Oko 80 odsto ljudi tokom života se inficira nekim tipom HPV-a. Većina infekcija prođe sama od sebe, ali jedna od deset nastavi da tinja, prelazi u hroničnu i može godinama posle da dovede do pojave prekancerogenih lezija koje prethode karcinomu grlića materice", objasnila je dr Dragana Šarac iz Doma zdravlja u Somboru.

HPV ne daje siptome, a rano otkrivanje je izuzetno značajno. Od juna prošle godine HPV vakcinu moguće je primiti o trošku države i namenjena je dečacima i devojčicama od 9 do 19 godina.

"HPV vakcina štiti od virusa, ali ne svih. U vakcini su sadržani najčešći tipovi koji su odgovorni za 90 odsto karcinoma grlića materice. Vakcina je devetovalentna. Deca od 9 do 14 godina primaju vakcinu u dve doze sa razmakom od 6 meseci, a deca od 15 do 19 godina u 3 doze", rekla je dr Šarac.

Do sada je Domu zdravlja u Somboru isporučeno 170 doza vakcine, od toga oko 50 drugih doza.

Izvor: RTV

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti