sreda, 25 januar 2023 07:04

Otvaranje izložbe “Dubina osećaja” autorki Ive Dimitirijević, Tamare Agić i Isidore Jancić

U utorak, 31.1.2023. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Dubina osećaja”, autorke Ive Dimitirijević, Tamare Agić i Isidore Jancić, u Velikoj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 19.00 časova.

Ovaj projekat okuplja radove tri umetnice, nastale u tehnici duboke štampe, koje za svoj osnovni cilj imaju istraživanje senzibiliteta ličnih i kolektivnih osećanja. Osećanje predstavlja složeno psihofiziološko iskustvo stanja uma našeg bića, vezan za unutrašnje ili spoljašnje uticaje. Emocija je naziv za čovekovu reakciju na nešto, i često nadopunjuje nedostatak mišljenja. Rad ove tri autorke predstavlja istraživanje osećanja određene tematike, koje lično intrigriraju svaku od njih. Tako: Iva istražuje osećaje straha, Tamara osećaje nostalgije i kolektivnog identiteta, a Isidora nastoji da sačuva određene fragmente od zaborava.

Iva Dimitrijević kroz svoje radove provlači, pre svega, osećaj straha i nelagode. Kroz figuraciju, predstave malih životinja i anatomske prikaze komunicira sa osnovnim ljudskim nagonima – suočavanjem sa opasnošću i strahom od iste. Radovi su odgovor na pritisak svakodnevnice – predstavljaju tačku pucanja. Razmišljanje o prolaznosti i izvitoperena percepcija realnosti, kao plod ovakvih opterećujućih misli, predstavljeni su kroz radove koji za umetnika funkcionišu kao prelazni korak, na taj način poprimajući nužnu katarzičnu funkciju. Smrtnost se provlači kao lajtmotiv, na taj način postajući svojevrstan memento mori. Subjekti u radovima su uglavnom prikazani zamrznuti u ključnim momentima gde, naizgled, ne postoji mogućnost bega.

Tamara Agić izražava osećajnost kroz motive spoljašnjosti arhitekture – njenim fasadama i eksterijerom. Ona istražuje osećaj nostalgije kao i osećaj zbunjenosti usled velikog zasićenja različitim stavovima o našoj prošlosti, naročito skorašnjoj. S tim u vezi Tamara preispituje sopstveni identitet u raznolikosti, često, dijametralno suprotnih informacija kojima je kao jedinka bila izložena tokom svog života. Počevši od prvih vizuelnih sećanja, motiv socijalističke arhitekture je duboko implementiran u autorkin umetnički senzibilitet i svest. Ove zgrade, kao prvi, a nesvesni, dolazak u dodir sa artefaktima stare Jugoslavije autorki služe samo kao metafora skupa naših mišljenja, osećaja i stavova prema tom vremenu. Oni su u radovima prikazani na svakolike načine, od bukvalnih, preko izobličenih i izmišljenih, do, u potpunosti, razrušenih. Oni su, kao i naša prošlost, ostavljeni posmatraču na slobodno tumačenje, bez nametanja ličnih stavova, a opet, sa druge strane, izražavaju sopstvenu zbunjenost i zabrinutost.

Isidora Jancić kroz motiv napuštenih objekata uzetih iz realnog sveta poput fabrika, stambenih objekata i bazena govori o arhiviranim i zaboravljenim sećanjima kojima ovakvi liminalni prostori odišu. Dok nam oni kao takvi tiho pričaju priču o svojoj prošlos- ti, mame nas da se, makar, na kratko zaustavimo i zagledamo oči u oči sa vremenom koje nemilosrdno grize sve pred sobom. Usled brzine života 21. veka, koja je posebno izraže- na u gradovima, čovek se nalazi u tornadu dešavanja zbog čega najčešće biva fokusiran samo na sebe, zaboravljajući na to da je na ovom svetu samo privremeni gost. Bura koja neprestano cirkuliše spolja, uspešno se useljava i u našu unutrašnjost. Upravo zbog svega toga Isidora smatra ovakve opustošene prostore kao dobar primer metafore za duševni mir, a čije je dosezanje najiskonskija ljudska potreba. Beleženjem ovih praznih prizora umetnica beleži fragmente njihovog nečujnog nestajanja i tim putem pokušava da na kratko pozajmi energiju kojom oni zrače.

BIOGRAFIJE

Tamara Agić (1997, Beograd)

Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer Slikarstvo u klasi profesora Dobrice Bisenića. Na istom fakultetu završila je i master studije Grafike u klasi profesorke Katarine Zarić, gde je i trenutno na prvoj godini doktorskih studija. Dobitnica je Prve nagrade na XXIII Prolećnom salonu, Velika Plana 2022. godina.

Od 2020. godine aktivno izlaže na izložbama u zemlji i inostranstvu: • Mala grafika – U Nojevoj barci, Grafički kolektiv, Beo- grad, Srbija, 2020. • Pogled u neočekivano, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija, 2021. • Peto međunarodno trijenale autoportreta: JA između zbilje i imaginacije, Galerija Prica, Samobor, Hrvatska, 2021. • 10. Internacionalno trijenale grafičke umetnosti Bitolj, Bitolj, Severna Makedonija, 2021. • 4. Internacionalno Bijenale malih grafičkih formi: Between black and white…, Youth Cultural House, Rybnik, Poljska, 2021. • Otvoreni Pulski bijenale crteža, Galerija HDLUI, Pula, Hrvatska, 2021. • I Međunarodni trijenale portreta u Kninu, Kninski mu- zej, Knin, Hrvatska, 2022. e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Iva Dimitrijević (1999, Beograd)

Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo. Trenutno je na master studijama Slikar- stva u klasi profesora Branka Rakovića. Izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu: • U Nojevoj barci, izložba grafike malog formata Galerija FLU, Beograd, 2020. • 4. Internacionalno Bijenale malih grafičkih formi: Between black and white…, Youth Cultural House, Rybnik, Poljska, 2021. • 10. Internacionalno trijenale grafičke umetnosti Bitolj, Bitolj, Severna Makedonija, 2021. • Biti prisutan, Izložba studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, Be- ograd, 2021. • 50. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dom omladine Beograda, Beograd, 2022. • Grafika i crtež 2022, Galerija O3one – Dorćol Platz, Beograd, 2022. e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Isidora Jancić (1999, Gnjilane)

Diplomirala je na Slikarskom odseku u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na master studijama na Grafičkom odseku pod mentorstvom profesora Katarine Zarić. Dobitnica je Nagrade na 4. Internacionalnom bijenalu malih grafičkih formi – Between black and white – Mysteries and legends from deep down seas and waters, Youth Cul- tural House, Rybnik, Poljska. Izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu: • Biti prisutan, izložba crteža studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, 2021. • Pogledi 2022, Galerija ’73, Beograd, Srbija, 2022. • Monokromije – Monochromies, galerija Juraj Klović, Rijeka, Hrvatska, 2022. • Pogledi 2022, Galerija srpskog kulturnog centra u Istri, Pula, Hrvatska, 2022. e mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.