utorak, 24 januar 2023 07:00

Stapar: Neispravan dimnjak i elektroinstalacija najčešći uzroci požara zimi

Požari u zimskom periodu su najčešći i najopasniji na stambenim objektima, stoga je veoma važno proveravati stanje dimnjaka, peći i električnih instalacija. 

Zahvaljujući brzoj reakciji komšija, pripadnika DVD Stapar i Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Somboru, Slobodanka Žižić i njena majka spasene su na vreme, jer dok su spavale nisu ni osetile da je vatrena stihija zahvatila ceo krov i probila plafon.

Požar na kući se lako rasplamsa naročito zimi, kada se loži različit ogrev.

Posledice mogu biti тешке po ljudske živote i imovinu, a najčešće ukućani kasno primete da se vatrena stihija raširila, ili ne osete ništa dok spavaju, kao što je to bio slučaj u domaćinstvu Slobodanke Žižić iz Stapara.

Šteta je značajna, izgorelo je skoro 200 kvadratnih metara krova, ali je najvažnije da su iz kuće zahvaćene požarom Slobodanka i njena majka evakuisane na vreme.

"Samo sam čula da neko lupa na vrata i na prozore, to je bio komšija koji je vikao da gorimo. Nisam osetila ništa u prostorijama, niti bilo šta što bi upućivalo da mi je krov skoro sav izgoreo, da probija plafon… Zahvalna sam našim vatrogascima iz Stapara i Sombora, mojim komšijama i prijateljima koji su pomogli da što pre krov stavim pod foliju", kaže Slobodanka Žižić.

Dobrovoljni vatrogasci iz Stapara i Bačkog Brestovca najbliži su da svojim meštanima priteknu u pomoć, a kažu da je tokom prethodnih godina bilo mnogo takvih situacija.

"Najčešći požari su usled zapaljenja dimnjaka. Na starijim kućama, poput ovih u Staparu, dimnjaci su uvek zidani uz grede, na tavanu je suvo, ljudi često ostavljaju i naslanjaju stvari na dimnjak. Kada dimnjak, usled temperature, pukne jako brzo dolazi do požara", objašnjava Milisav Galić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Stapar.

Goran Stokuća iz DVD Bački Brestovac dodaje da se požari dešavaju i zbog električnih instalacija.

"Važno je da građani vode računa da li su dimnjaci čisti. Takođe, nikada građani ne trebaju da vodom gase požar na dimnjaku, tada samo može doći do eksplozije. Najvažnije je pozvati vatrogasce i ugasiti vatru u peći", zaključuje Stokuća.

Požari na stambenim objektima su najčešći u zimskom periodu. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Somboru su od 1. oktobra prošle, pa do 20. januara ove godine, učestvovali u gašenju požara na 29 stambenih objekata.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.