sreda, 18 januar 2023 11:23

Otvoren konkurs za najviše somborsko priznanje

Nikada Somborci nisu prestajali da se diče svojim statusom grada, koji su uz plaćanje tadašnjih ogromnih 150.000 zlatnih rajnskih forinti svojoj, do tada graničarskoj i militarnoj varoši ishodovali od aktuelne austrijske nadvojvotkinje i ugarske kralјice Marije Terezije.

Ipak, imali su svojevrsno zatišje u obeležavanju ovog poduhvata, koji je gotovo dva veka proslavlјan kao Dan grada. Kada je socijalistički sistem društvenog uređenja otišao u ropotarnicu istorije, vratio se i 17. februar, kao Dan grada, podsećajući da je upravo na taj dan davne 1749. godine omalena imperatorka Svetog rimskog carstva stavila svoje insignije na elibertacionu povelјu kojim je Sombor proglašen za slobodni kralјevski grad.

Ovim potezom donekle je umanjen značaj, do tada najvažnijeg varoškog praznika, 21. oktobra, kao podsećanja na oslobođenje od fašizma 1944. godine, pa su zaslužni građani somborski od to doba mogli da računaju da će njihovi sugrađani imati dve prilike da im se priznanjima oduže. Tako je, pored Oktobarske nagrade, koja je ujedno bila i jedina tokom perioda jednopartijskog sistema, u rang najvišeg gradskog priznanja stala i Povelјa grada Sombora, koja je se dodelјuje upravo 17. februara, na zvanični Dan grada. Tim povodom, ovih dana je Komisija za sprovođenje postupka za utvrđivanje javnih priznanja raspisala javni poziv za dodelu „Povelјe grada Sombora“, koja se dodelјuje pojedincu kao posebno priznanje za dostignuća u prethodnoj godini.

Od sportista do humanitaraca
Prošle, 2022. godine laureat najprestižnijeg gradskog priznanja je bio košarkaški as Nikola Jokić, dok je godinu pre toga, kao izuzetak, dobitnik ovog priznanja bila gradska organizacija Crvenog krsta. Grad je na taj način iskazao zahvalnosti za nesebičan angažman svih zaposlenih i volontera ove humanitarne organizacije tokom pandemije koronavirusa, ali i brojnih izazova nastalih usled višegodišnje migrantske krize.


Predloge za dodelu „Povelјe grada Sombora“ mogu podneti pojedinci, grupe građana i institucije, prijavom na javni poziv pri čemu se predlozi podnose Komisiji u pisanoj formi sa obrazloženjem koje sadrži biografske podatke o kandidatu i rezultate rada kandidata. Zatim se vrednuju rezultati u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva. Oblasti u kojima su se pojedinci isticali svojim rezultatima mogu biti planiranje i uređenje prostora i naselјa, arhitekture i graditelјstva, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite, socijalnog i humanitarnog rada, kao i privrednog razvoja i drugih oblasti od značaja za sam grad.

Rok za podnošenje kanidatura je 27. januar, a predlozi se mogu predati lično u Uslužnom centru Gradske uprave grada Sombora, ili putem pošte na adresu: Trg Cara Uroša 1. Odelјenje za društvene delatnosti, Komisija za sprovođenje postupka za utvrđivanje predloga za dodelu povelјe i nagrade, 25101 Sombor, u zatvorenoj koverti, sa naznakom „Predlog za Povelјu grada Sombora – ne otvarati“.

 Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.