Ledena ploča u Somboru zabava za mališane Ledena ploča u Somboru zabava za mališane
četvrtak, 12 januar 2023 06:43

Ledena ploča u Somboru zabava za mališane

Za razliku od srednjoškolaca kojima je ponedelјak predstavlјao prvi radni dan u novom polugodištu ove školske godine, vojvođanski osnovci imaju „fore“ da se odmaraju još jednu sedmicu.

Kako i odmor ume nekad da dosadi, u Somboru su se postarali da i za njih, pored tekućih programa višenedelјne manifestacije „Zimske čarolije“, osmisle dodatne sadržaje pa im vreme do posle Nove godine po julijanskom kalendaru ne mora nužno proteći u potpunoj dokolici.

Juče je počela sa obukom još jedna grupa školice klizanja na ledenoj ploči izgrađenoj na Trgu Svetog Trojstva, na kojoj, u organizaciji ovdašnjeg Sportskog centra „Soko“, somborski mališani uzrasta od pet do deset godina uče prve korake na klizalјkama. Kako je klizalište i inače izuzetno posećeno, predviđeno je da se časovi klizanja održavaju od 10 do 12 sati, ali kiša koja pada (ili sipi) kvari pravi zimski ugođaj sporta kojim su se roditelјi i bake i deke današnjih mališana najčešće bavili na prirodno stvorenoj ledenoj ploči u dvorištu Gimnazije ili „Partizana“.

Zahvalјujući društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku na kojem i SC „Soko“ ima svoju zvaničnu stranicu, polaznici ove školice ali i svi lјubitelјi klizanja bivaju na vreme obaveštavani o tome da li uopšte postoje uslovi za klizanje. Tako je na žalost malih klizača već prvog dana višednevnog kursa, u ponedelјak, obuka u klizanju morala da bude otkazana upravo zbog kiše i ne tako hladnog vremena, dok je juče početak obuke „poranio“ što su problemi sa kojima svojevremeno nisu morali da se suočavaju njihovi roditelјi.

Stariji Somborci i Somborke su pre raspada velike Jugoslavije imali i privilegiju da, u organizaciji osnovnih i srednjih škola, prve korake na klizalјkama i skijaške veštine uče u somborskim zimskim odmaralištima na slovenačkoj Kranjskoj Gori ili Grozd Martulјku, ali kako je formiranje Slovenije kao samostalne države prekinulo ovu sportsko-rekreativnu vezu, da li će današnja deca naučiti da skijaju zavisi isklјučivo od dubine novčanika njihovih roditelјa. Istine radi, grad nije ostao bez vlasništva nad odmaralištem u Kranjskoj Gori, ali uslovi zakupa diktiraju da određene kapacitete nekadašnjeg odmarališta „Pionir“, sada poznatog kao hostel „Nika“ somborska deca i omladinci mogu da koriste samo van skijališne sezone.

Kada već nisu u prilici da svoje učenike vode na slovenačka alpska skijališta po prihvatlјivim cenama, ovdašnji učitelјi, tačnije članovi Udruženja somborskih učitelјa pokrenuli su zimsku manifestaciju kulture i vannastavnih aktivnosti pod nazivom SOZIRA sa edukativnim i zabavnim karakterom, za decu od šest do 12 godina. Ovom manifestacijom se deci u poslednjoj sedmici zimskog raspusta, i to potpuno besplatno, u prepodnevnim časovima nude različite aktivnosti edukativnog, sportskog i umetničkog sadržaja, uz prisustvo učitelјa –voditelјa aktivnosti i gosta iz oblasti kojom se aktivnost bavi. Da ne bude da su gradska deca privilegovana samo zbog sredine u kojoj žive, SOZIRA pokreće i aktivnosti za decu i u selima somborskog gradskog područja, pa tako planovi tokom zimskog raspusta predviđaju, u saradnji sa Gradskim muzejom, niz aktivnosti i u naselјenim mestima. Učitelјi i učenici družiće se van učionica u Pilot projektu SOZIRA na sportskom, umetničkom, istraživačkom i matematičkom satu, koji će biti realizovani sve do 13. januara.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.