Nove knjige u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ iz Sombora Nove knjige u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ iz Sombora
sreda, 04 januar 2023 06:35

Nove knjige u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ iz Sombora

 Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora objavila je dve knjige:

“Hangar za snove“, autor Darko Tuševljaković i “Revolucija Johna Lennona: pesme koje su promenile sve(t) & George Harrison: Here Comes The Sun“, autor Dragan Uzelac

Nova zbirka priča Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost, Hangar za snove, prva je knjiga objavljena u ediciji Biblioteka Dometi, Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

Nakon nekoliko romana i zbirki priča, Darko Tuševljaković se predstavlja u jednom rubnom obliku savremene prozne produkcije, u pričama koje su najkraćeg mogućeg oblika. Bez viškova, bez preterivanja, bez okolišanja, ove sažete priče su – da pozajmimo opis Davida Albaharija – najupečatljiviji mogući pristup pisanju proze danas, a postojanje ovog oblika može se trasirati od Tomasa Bernharda i Danila Harmsa do Lidije Dejvis i Semezdina Mehmedinovića. Uz nekolicinu blago obimnijih tekstova i još jednu pesmu, Tuševljakovićevi sažeti narativi savršeno odgovaraju današnjem čitaocu jer daju najviše u najkraćem vremenu.*

*Dragan Babić

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici, Bosna i Hercegovina. Prvu priču objavio je 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio dve zbirke priča (Ljudske vibracije i Naknadne istine), kao i četiri romana (Senka naše želje, Jaz, Jegermajster i Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu, Andrićevu i Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost. Jaz je dosad preveden na engleski, italijanski, bugarski, albanski, rumunski, slovenački i španski jezik.

Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

Biblioteka Dometi nastavlja se na istoimeni časopis koji Gradska biblioteka Karlo Bijelicki objavljuje od 1974. godine i predstavlja autore čiji su tekstovi prvo štampani u časopisnoj verziji.

Izdavač, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor

Za izdavača: Nataša Turkić, urednik: Dragan Babić, lektor: Tamara Babić, tehnički urednik i umetnička oprema: Dejan Podlipec, dizajn korica: Lena Tuševljaković Orlović.

…..

Revolucija Johna Lennona: pesme koje su promenile sve(t) & George Harrison: Here Comes The Sun, Dragan Uzelac

Iz recenzije:

…Specijalizovani muzički časopisi gotovo da i ne postoje na našim prostorima. Muzički tekstovi danas uglavno žive na internet portalima i društvenim mrežama. Zato ova papirna knjiga (štampa) ima nostalgičnu notu, ona je napuštanje sadašnjih pravila – ona je promena.

… Dragana Uzelca upoznao sam devedesetih godina proteklog veka kada sam pokrenuo i uređivao list za mlade Novi Pokret. Bio je jedan od kreativnijih autora tekstova o muzici, filmu i knjigama (književnosti)… Knjiga koju držite u ruci osobeni je remake tekstova objavljenih u Novom Pokretu… Osvajajući svoju ličnu slobodu slušanjem rock muzike (u najširem značenju) i čitanjem knjiga Uzelac je otvorio novi prostor u kojem znalački, posvećeno ispisuje impresivne muzičke i životne biografije-avanture nadahnutih autora i izvođača – J. Lennona & G. Harrisona… Iako je u osnovi Uzelčevog pristupa životu i pisanju bunt protiv establišmenta, iza njegove mirne pobune krije se snažna empatija…

Uputstvo za postupanje u slučaju čitanja: Ova prozna esejistika štampana je u međusobno obrnutim smerovima iz razloga jer su odvojene solo karijere dvojice Beatlesa – antipodne u svemu. Čitaoče, pred tobom su dva puta, kojim god se uputio stići ćeš i do drugog, opusti se, zaboravi gde si, ko si, šta si i kreni u čitanije… Preporuka je da u backgroundu čitanja ide tiha muzika The Beatlesa; po završetku, glasno preslušavanje pesama Johna Lennona i Georga Harrisona.*

*Goran Malbaša

Dragan Uzelac, rođen je 30. marta 1968. u Apatinu, Vojvodina. Saradnik je mnoštva internet magazina, portala i časopisa za umetnost i kulturu (KVAKA – Velika Gorica, Hrvatska, PULSE, XXZ portal, Čupava keleraba, Vitraž, Kultiviši se, Helly Cherry, Filmske radosti (Beograd), KULT, Kulturni heroj (Novi Sad), časopis za književnost SIZIF, Kraljevo, Impuls portal – Banja Luka, portal NVO FENOMENI, Crna Gora), svoj spisateljski put započeo je u listu somborske biblioteke Karlo Bijelicki – Novi pokret davne 1997. godine.

Autor je knjiga: The Beatles, povijest rock glazbe; Priča o bluesu; Scream of the butterfly – 50 godina od smrti Jima Morrisona; Priča o severnoameričkim Indijancima – Tamo gde smo prevareni; Charles Bukowski – Go all the way i John Lennon – You may say i’m a dreamer.

Ljubitelj pisane reči, rock and roll muzike, nezavisnog filma i undergrounda. Bibliofil. Bitnik u srcu, bluzer u duši, sklon romantičarskom sanjarenju na javi u svetu apsurda. Melanholik, buntovnik s razlogom, dobri duh nekadašnje Prerije, veliki poštovalac dela Charlesa Bukowskog, Alberta Camusa, Hermanna Hessea, Danila Harmsa, Jamesa Joycea i Knuta Hamsuna, pre svih. Izrastao iz duha divljine šezdesetih, pod neizmernim uticajem Jima Morrisona i Johna Lennona. Svoje je spisateljsko i duhovno izvorište pronašao u knjigama Mali Princ, Let iznad kukavičjeg gnezda, Stranac, Uliks i Stepski vuk.

Izdavač, Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” Sombor, za izdavača Nataša Turkić, urednik, recezent i lektor Goran Malbaša, dizajn i prelom Dejan Podlipec.

Izvor: Novi Radio Sombor

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.