petak, 23 decembar 2022 07:51

Predlozi građana za trošenje budžeta se ostvaruju

Nešto hladnije vreme početka zime preduhitrili su radnici angažovani na završavanju građevinskih projekata koje su u procesu takozvanog participativnog budžetiranja izabrali sami žitelјi Sombora i okolnih sela.

Tako su u okviru realizacije ovogodišnjeg projekta neposrednog učešća građana u „krojenju“ varoške kase, što je praksa u poslednjih osam godina, ovih dana završeni i radovi na izgradnji novog parkinga u Doroslovu.
Meštani Doroslova, jednog od najmanjih somborskih sela, predložili su da se uradi parking ispred mesnog groblјa. Površina je presvučena asfaltom čime su se dobila 32 parking mesta. Ovaj projekat su Doroslovčani izabrali 2021. godine, a ove godine su se odlučili za uređenje atarskog puta na raskrsnici ulica Stanka Opsenice i Zmaj Jovine. Kako će grad Sombor i u 2023. godini nastaviti sa realizacijom po jednog projekta za svaku gradsku i seosku mesnu zajednicu putem participativnog budžetiranja, obelodanjeni su i ostali projekti koje su izabrali građani u novembru.

Tako je sugerisano gradskim vlastima da tokom sledeće godine u centralnoj gradskoj MZ Venac bude pojačana javna rasveta u glavnoj varoškoj Ulici Kralјa Petra Prvog, dok će se u MZ Nova Selenča urediti sportsko – rekreativni centar u „Jamama“ postavlјanjem reflektora, tribine i ozelenjavanjem celog prostora u neposrenoj blizini OŠ „Dositej Obradović“. Žitelјima salaškog naselјa Lugovo, koje pripada MZ Selenča biće rekonstruisan krov na zgradi nekadašnje škole, dok su se stanovnici u MZ Stara Selenča opredelili da im je prioritet rekonstrukcija prostora same Mesne zajednice u Ulici Jovana Popovića. Žitelјi gradske MZ Crvenka očekuju sledeće godine teretanu na otvorenom u nedavno rekonstruisanoj Partizanskoj ulici, dok će u centralnoj zgradi MZ Mlake biti zamenjene električne instalacije, a velika sala će dobiti i novi pod. U Gornjoj Varoši se nadaju biciklističko – pešačkoj stazi uz korito rečice Mostonge od kraja ulice Velјka Mićunovića do Bezdanskog puta.

Kratkih rukava neće ostati ni stanovnici sela, pa će u Staparu biti izgrađena stabilna bina sa nadstrešnicom i amfiteatar u parku „Pionir“ u centru sela, dok bi se u Čonoplјi uredio pijačni prostor u dvorištu tamošnje MZ. Bezdan mnogo polaže na razvoj turizma, pa su se odlučili za izgradnju novog pontona na Kanalskoj obali na mestu starog, postojećeg, dok će u Bačkom Monoštoru dobiti novi trotoar u Lovačkoj ulici. Kolut će biti bogatiji za teretanu na otvorenom i teren za odbojku na pesku u Ciglanskoj ulici, dok će Bački Breg na samoj granici sa Mađarskom urediti veliku salu svog Doma kulture postavlјanjem nove podne keramike i zamenom kompletne električne instalacije.

U Klјajićevu su se opredelili za rekonstrukciju Doma kulture, dok će se u susednoj Telečkoj majstori pozabaviti sanacijom fasade zgrade tamošnje Mesne zajednice. U najmanjem selu somborskog područja, Rastini, trebalo bi da se asfaltira poprečni deo od Ulice Vojvode Živojina Mišića do Ulice Vojvode Stepe Stepanovića, dok će stanovnicima Bloka 3 u Gakovu večernje i noćne šetnje biti daleko lepše nakon postavlјanja kandelabera kraj pešačke staze. Za sličan projekat glasali su i u Aleksa Šantiću, gde će se rasveta postaviti uz trim stazu, kao i reflektori na stadionu za male sportove, a očekuje se i obnova trotoara u Somborskom putu, u dužini od 175 metara.
U Stanišiću očekuju da bude izgrađena nadstrešnica na novoj tribini fudbalskog stadiona, dok bi se Riđičani uskoro mogli pohvaliti i uređenim trotoarom do sportske hale i platoa ispred Lazarevog konaka. Na kraju, žitelјi Svetozar Miletića okrečiće prostorije, popraviti krov i promeniti dotrajali sanitarni čvor Doma kulture, koji je mesto čestih seoskih manifestacija među kojima je najpoznatiji festival posvećen kulenu.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.