UMRO SLIKAR ZORAN STOŠIĆ VRANJSKI: Biće sahranjen u petak u Somboru UMRO SLIKAR ZORAN STOŠIĆ VRANJSKI: Biće sahranjen u petak u Somboru
četvrtak, 22 decembar 2022 05:16

UMRO SLIKAR ZORAN STOŠIĆ VRANJSKI: Biće sahranjen u petak u Somboru

Čuveni slikar koji je veći deo svog života proveo u Somboru Zoran Stošić Vranjski, preminuo je u sredu 21. decembra u 87. godini života.

Rođen je u Vranju 1936. Studije slikarstva završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi u klasi prof. Ante Abramovića.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955.

U okviru svog umetničkog rada, samostalno je izlagao više od 120 puta. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Redovan je član Matice Srpske. O njemu je preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.

Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993. sa tekstom Miloša Arsića, a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".

Slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa, uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž, puno puta nagrađivan za svoj umetnički rad i više od 50 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Godine 1992. oformljen je legat Zorana Stošića Vranjskog, gradu Vranju koji se čuva u Zbirci savremene umetnosti Galerije Narodnog muzeja.

Vranjski je rodnom gradu poklonio 594 dela rađena različitim tehnikama, za 30 godina postojanja legata. Vranjski je poklonio gradu i portrete znamenitih Vranjanaca koji krase veliku salu zgrade Načelstva. Osim u Vranju legat Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoji i u Gradskom muzeju u Somboru.

Zoran Stošić Vranjski izlagao je u paviljonima i galerijama svih većih gradova u zemlji, regionu , Evropi: u Beogradu, Vranju, Somboru. Novom Sadu, Podgorici, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Pirotu, Prištini, Nišu, Beču, Lusaki, Bolcanu, Minhenu, Parizu, Santandreji, Budimpešti, Ksantiju, Baji, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Vinkovcima, Bitolju...Kolektivnih nastupa ima preko 600.

Zoran Stošić Vranjski biće sahranjen u petak u Somboru.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.