Izložba "100 žena - 100 minijatura" - nagrade otišle u Sombor, Inđiju, Sremsku Mitrovicu... Izložba "100 žena - 100 minijatura" - nagrade otišle u Sombor, Inđiju, Sremsku Mitrovicu...
utorak, 13 decembar 2022 05:52

Izložba "100 žena - 100 minijatura" - nagrade otišle u Sombor, Inđiju, Sremsku Mitrovicu...

Biljana Vasović i Slavica Vasović iz Sombora, Olgica Savić i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice, Dragana Vukas iz Inđije, David Đorđević iz Zaječara – pobednici su ovogodišnje IX žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, na kojoj su predstavljene unkatne minijature rađene u tradiconalnim tehnikama.

Da je očuvanje tradicije zagarantovano pokazuje činjenica da je nagradu u okviru izložbe “100 žena - 100 minijatura” ponela i Dragana Vukas koja ima tek 10 godina, a veštinu je nasledila od svoje bake.

"Ona me je naučila, svidelo mi se i počela sam", rekal je Dragana.

Ukoliko su postojale sumnje da vez nije namenjen muškarcima, David Đorđević ih je otklonio. On je nagrađen je za vez za koji je inspiraciju pronašao u motivima iz kraja iz kojeg dolazi.

"Odlučio sam da uradim rad koji je vezan za moje rodno mesto, a to je Zaječar. U čijoj blizini je Feliks Romulijana i odlučio sam se za jedan motiv iz samog arheološkog kompleksa koji sam predstavio u tehnici veza”, rekao je David.

Anica Ilinković nagrađena je u kategoriji bustovanja, time se bavi 3 godine, a znanje prenosi i mlađima.

“U Sremskoj Mitrovici mi se trudimo da očuvamo taj stari zanat i održavamo radionice kako u vrtićima, tako i u osnovnim školama”, naglasila je ona.

Ovogodišnja postavka održava se pod pokroviteljstvom ambasade Kanade uz podršku NALED-a i društveno odgovornih kompanija.

“Ono što nam je važno jeste da je ovo jedinstvena manifestacija ove vrste gde žene imaju priliku da se takmiče i da se afirmišu i da dobiju društveno priznanje za svoj rad”, rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

“Očaran sam kulturnim nasleđem Srbije. Kao i načinom povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Džajlz Norman, ambasador Kanade u Srbiji.

Eksponati će biti izloženi u izložbenom salonu Etno mreže u Beogradu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.