SIVAC "NA KORAK" OD STAPARA: Postavljena većina asfalta koji će direktno spojiti opštinu Kula sa teritorijom Sombora Postavljena većina asfalta koji će direktno spojiti opštinu Kula sa teritorijom Sombora Foto A. Popović
sreda, 30 novembar 2022 05:15

SIVAC "NA KORAK" OD STAPARA: Postavljena većina asfalta koji će direktno spojiti opštinu Kula sa teritorijom Sombora

ASFALT je iz Sivca velikim delom odmakao u susret deonici koja je od Stapara krenula još pre dve godine na novom putu između ova dva sela, koji će biti lokalnog karaktera, ali regionalnog značaja.

Put će direktno povezati opštinu Kula sa teritorijom Grada Sombora i posredno sa opštinom Apatin i graničnim prelazom prema Hrvatskoj kod Bogojeva.

Sivac u opštini Kula i Stapar kod Sombora dosad je povezivao atarski put od 12 kilometara, a asfaltni će biti dug 15,8 kilometara, od čega će 6,7 kilometara biti u staparskom, a ostatak u sivačkom ataru. Izgradnja puta od Sivca je počela u maju ove godine, a kasnila je u poređenju sa deonicom od Stapara zbog eksproprijacije njiva za postavljanje asfalta, kao i zbog arheoloških istraživanja na ovoj trasi, koja su započeta u novembru prošle godine.

- Arheološka iskopavanja, čija se druga etapa odvijala uporedo sa izgradnjom puta i završena je krajem oktobra, usporila je naše radove za dva-tri meseca. Ipak smo uspeli da asfaltiramo pet kilometara pravca prema Staparu, a sad smo u pripremama za demontiranje i izgradnju novog mosta preko Malog bačkog kanala, na 7. kilometru saobraćajnice koju pravimo - rekao je za "Novosti", Saša Lalović, šef gradilišta iz vrbaskog "Ekstra-auto transporta", koje je izvođač radova.

Za potrebe novog puta biće rekonstruisan i tzv. Veliki most u Sivcu preko Velikog bačkog kanala (VBK) kako bi takođe bio ojačan za prelazak teretnih vozila, težih od poljoprivrednih mašina kojima je dosad služio za odlazak do njiva. Ovaj most i betonski put pre i posle njega, iako su na samom početku nove saobraćajnice, biće rekonstruisani na kraju posla.

- Radimo asfalt sa eruptivnim kamenom, koji povećava otpornost puta na pritisak i habanje. Put će sada biti širok 5,5 metara, ali ostavljamo prostor da on u drugoj fazi bude proširen na 7,2 metra. Sa staparske strane dosad je izgrađeno četiri, a sa sivačke pet kilometara puta, koji će biti završen i otvoren iduće godine - rekao je Lalović.

Za izgradnju puta od Sivca do staparskog atara obezbeđeno je 700 miliona dinara, najvećim delom iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Dejan Aleksić iz Saveta za saobraćaj opštine Kula napominje da će taj put olakšati pristup njivama, bolje povezati naselja u Bačkoj i skratiti relaciju za teretni saobraćaj do buduće Luke Apatin i, kao obilaznica, sačuvati od oštećenja ulične kolovoze u Sivcu, Kljajićevu, Somboru i Staparu.

PRIKLJUČAK NA "OSMEH VOJVODINE"
ALEKSIĆ ističe da je poseban značaj novog puta u tome što će biti priključak opštini Apatin na "Osmeh Vojvodine", buduću brzu saobraćajnicu od Bačkog Brega na mađarskoj do Nakova na rumunskoj granici.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.