Obustavljena potraga za crnim panterom u okolini Apatina: „Dokazi su isuviše klimavi da bi pravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva“ Obustavljena potraga za crnim panterom u okolini Apatina
četvrtak, 17 novembar 2022 06:44

Obustavljena potraga za crnim panterom u okolini Apatina: „Dokazi su isuviše klimavi da bi pravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva“

Nakon višednevne pretrage Prigrevačke šume u okolini Apatina i tamošnje Banje Junaković, kojoj je bio cilj da demistifikuje vesti o pojavi crnog pantera, odnosno leoparda ili jaguara crnog krzna, dronovi i termalne kamere koji su tom prilikom korišćeni, spakovani su, a potraga za navodnom velikom divljom mačkom je do daljnjeg suspendovana, piše Dnevnik.

Prema izjavi Nemanje Ivanovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, datoj javnom medijskom servisu, potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu je suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka.

Misterija apatinskog pantera: Na drveću nema tragova grebanja, na zemlji nema otisaka, a sad se pojavila još jedna nedoumica

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja. Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zveri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše „klimavi“ dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zveri, piše Dnevnik.rs.

Ili je zver uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena, ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

 Kako god to danas izgledalo, sa vremenske distance od 30, 40 i više godina, u bivšoj Jugoslaviji vozili su se različiti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.