Vajarski rad Somborca Igora Šetera osvojio prvo mesto na izložbi "American Art“ u Njujorku Vajarski rad Somborca Igora Šetera osvojio prvo mesto na izložbi "American Art“ u Njujorku
utorak, 18 oktobar 2022 04:45

Vajarski rad Somborca Igora Šetera osvojio prvo mesto na izložbi "American Art“ u Njujorku

Na izložbi "American Art“ u Njujorku, koja je bila virtuelna, u konkurenciji 72 države sveta i oko 140 radova slika i skulptura različitih umetnika, vajarski rad Igora Šetera iz naše zemlje, koji radi i stvara svoja dela u Somboru osvojio je prvo mesto. video icon
Umetnički uobličena skulptura devojke sa minđušama izrađena tehnikom hladnog livenja uz korišćenje gvožđa, poliestera i smole, prepoznata je od strane dvadeset umetničkih galerija iz Njujorka (SAD) kao najbolje vajarsko delo pristiglo na konkurs izložbe „Amerikan Art“. Time je rad vajara Igora Šetera iz Sombora dobio prvu nagradu na ovom prestižnom konkursu.

Igor Šeter navodi "Ovog puta sam dobio prvu nagradau što me je iznenadilo. Nisam očekivao. Svi autori su poslalali fotografije, a na osnovu naših radova je obavljena procena i kroz dva meseca koliko je trajalo ocenjivanje radova poslali su nam svima rezultate, a mene je zaista izenadilo kada su me obavestili da sam dobio prvu nagradu“.

Autor skulpture ističe da se ređe koristi tehnika kojom se on bavi.

Šeter kaže i „Koliko sam mogao da vidim ta tehnika se u svetu i koristi, ali ovde kod nas, tražio sam i preko interneta koje kolege se sa tom tehnikom bave, ali nisam našao. Prave se skulpture od poliestera i smola, ali nisam sreo nikoga ko se baš bavi tom kombinacijom ovde. Ljudi imaju predrasude o tome, kada im kažem u čemu radim, često traže samo bronzu i klasičnu metodu izlivanja u livnici, a i ove moje su veoma trajne. Najdraži su mi radovi oni koje radim iz nekih svojih unutrašnjih potreba“.

Igor Šeter je uradio prepoznatljive sklpture za Sombor poput Laze Kostića i Ernesta Bošnjaka, dok se ostale nalaze u Subotici, Bačkom Petrovcu i Apatinu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.