NOVE USLUGE MIA ČETBOTA: PORUČIVANJE IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA I PRIJAVA KOMUNALNOG PROBLEMA NOVE USLUGE MIA ČETBOTA: PORUČIVANJE IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA I PRIJAVA KOMUNALNOG PROBLEMA
subota, 15 oktobar 2022 06:05

NOVE USLUGE MIA ČETBOTA: PORUČIVANJE IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA I PRIJAVA KOMUNALNOG PROBLEMA

MIA četbot uveo je dve nove usluge kako bi građani Sombora mogli brže, lakše i jednostavnije da ostvare svoja prava, a nove usluge predstavili su danas u Somboru predstavnici lokalne samouprave, NALED-a i kompanije SAGA.

„Od sada će građani biti u mogućnosti da poruče izvode iz matičnih knjiga ili uverenje o državlјanstvu, to je usluga digitalnog matičara koja od sada u potpunosti može da se odradi preko MIE. Druga usluga je prijava komunalnog problema, dakle građani će biti u mogućnosti da kroz komunikaciju sa četbotom prijave problem na javnoj površini, bilo da je to vezano za gradsko zelenilo, javnu rasvetu ili slično. Postoji mogućnost kačenja i multimedijalnih sadržaja i obavezan je kontakt podatak da se ostavi kako bi građani dobili povratnu informaciju. Cilј je da se rasterete zaposleni na šalterima u Gradskoj upravi, kako bi mogli da se bave kompleksnijim problemima, i sa druge strane, da se olakša građanima proces koji je vezan za bilo koji od ovih usluga“ naveo je pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota.

Projektni koordinator ispred NALED-a Stefanos Jokić objasnio je da putem Vajbera u svako doba dana građani mogu dobiju informacije koje su dostupne u MIA aplikaciji.

„Komunikacijom sa ovakvom digitalnom platformom građani će imati manju potrebu da dolaze na gradske šaltere, a samim tim uštedeće sebi vreme, moći će prosto iz svog doma da putem Vajber aplikacije dođu do korisnih informacija o odabranim administrativnim procedurama koje su zastuplјene u ovoj aplikaciji. S druge strane, pored građana, korist ima i Gradska uprava u smislu unapređenja kvaliteta pružanja informacija i usluga prema svojim građanima i na ovaj način Gradska uprava ojačava svoju ulogu jedne kompetentne, moderne i efikasne administracije. MIA četbot je dostupna 24/7 u svakom trenutku, sa jedne strane putem veb-sajta, a sa druge strane putem Vajber aplikacije. Jednostavno građani mogu da pristupe Vajber pretrazi i ukucaju MIA Sombor i pronaći će ovu digitalnu asistentkinju sa kojom mogu da stupe u komunikaciju“ kazao je koordinator projekta Jokić.

Pored poručivanja izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državlјanstvu i prijave komunalnog problema, putem MIA četbota mogu da se dobiju i informacije o proceduri za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, izdavanju poreskog uverenja i utvrđivanju stanja poreskog duga, a Martina Veselinović iz kompanije SAGA istakla je da je MIA četbot značajan korak na putu lokalnih samouprava ka digitalnoj transformaciji.

„Kompanija SAGA pruža veliku pažnju projektima koji imaju za cilј da podrže opštine na putu digitalne transformacije i upravo putem ovog četbota MIA građani Sombora mogu na jednostavan i brz način da dođu do potrebnih informacija. Moram da naglasim da četbot MIA je zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Upravo ta tehnologija da kažem iza omogućava građanima da oni komuniciraju kao sa lјudskim bićem. Ja zaista smatram da će četbot MIA itekako uticati na rasterećenje i povećanje produktivnosti zaposlenih u Gradu Somboru, ali isto tako i na ostvarivanju jednog jedninstvenog korisničkog iskustva i povećanja zadovolјstva građana. Zaista smatram da će MIA biti samo prvi digitalni asistent koji je zasnovan na teritoriji Sombora i Šapca i da će se ovakva digitalizacija asistenata proširiti i na ostale lokalne samouprave, a kompanija SAGA kao društveno odgovorna kompanija biće tu da da podršku ovakvim projektima“ poručila je Veselinović.

MIA četbot je razvijen u sklopu regionalnog projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem četbot aplikacije“, koji je podržan od strane fonda Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a projekat sprovode NALED, GIZ i kompanija SAGA. Projekat se sprovodi u Somboru, Šapcu, Bjelјini i Laktašima.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.