Predstavlјanje nove digitalne platforme u somborskoj Regionalnoj privrednoj komori Predstavlјanje nove digitalne platforme u somborskoj Regionalnoj privrednoj komori
petak, 14 oktobar 2022 05:13

Predstavlјanje nove digitalne platforme u somborskoj Regionalnoj privrednoj komori

Predstavlјanje proizvoda domaće pameti, digitalne platforme „Agrobudžet sistem“ (ABS) u somborskoj Regionalnoj Privrednoj komori (RPK) i njeno istovremeno „podizanje“ na internetu, označilo je novi korak u sve ubrzanijoj digitalizaciji i samim tim modernizaciji srpske polјoprivrede, zaklјučeno je u RPK Sombor.

Legitimitet takvoj tvrdnji dala su i imena učesnika skupa, koji je, pored prvog čoveka projekta ove digitalne platforme Aleksandra Marotića, uveličao i generalni sekretar Privredne komore Vojvodine Jovan Vujičić, ali i prof. dr Aleksandar Rodić koordinator Saveta za pametnu polјoprivredu Privredne komore Srbije, koji je ujedno i rukovodilac sektora za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“, kao i Miodrag Veseli, koordinator za pametnu polјoprivredu Privredne komore Beograda.

Prema rečima prof.dr Aleksandra Rodića, rešenja kao što je ABS digitalna platforma su pre svega nasušna potreba, pošto se srpska ali i svetska polјoprivreda suočava sa dva klјučna izazova. To su, prema Rodićevim rečima, očigledna depopulacija ruralnih sredina kao nosialaca polјoprivrede i to uz trend sve većeg rasta svetske populacije i time sledstvenog rasta tražnje pa samim tim i cene hrane. Sve ovo dovodi do potrebe za racionalizacijom troškova i povećanjem prinosa i samim tim profita u polјoprivredi, pa se i predstavlјena digitalna platforma može posmatrati kao korak u tom pravcu.
- Naša digitalna platforma se u suštini bavi procesom optimizacije investicionog ulaganja u polјoprivrednu proizvodnju sa ocenom finansijske efikasnosti ukupnog investicionog ciklusa – definisao je Aleksandar Marotić, a rešenje ove digitalne platforme prezentuje se i na tržištima istočne Afrike, odnosno Kenije, Tanzanije i Etiopije.

Fleksibilan algoritam
Kao primer mogućnosti koje pruža ABS digitalna platforma može da posluži pokušaj polјoprivrednika da uz njenu asistenciju kupi novi traktor. Nakon popunjavanja upitnika na platoformu će u zavisnosti od pruženih podataka o veličini poseda, kvalitetu zemlјišta, vrsti proizvodnje, zaduženosti, starosti i vrsti već postojeće mehanizacije kao i niza drugih poznatih parametara pristizati rešenja i ponude proizvođača i uvoznika, ali i banaka, osiguravatelјa, agro instituta i niza drugih stručnjaka, koje će algoritmi „prosejati“ i ponuditi najoptimalnije, najefikasnije i za selјaka najisplativije rešenje. Naravno, niko ne očekuje da će se polјoprivrednik u svakom slučaju „slepo“ i u potpunosti osloniti na veštačku inteligenciju, pa na osnovu svog iskustva, pa zašto da ne i naklonosti, promeni parametre iz dostavlјenog rešenja.
- Ako se unesu promene, algoritmi upozoravaju, „pale alarm“ i ujedno izračunavaju posledice po efikasnost ukupnog investicionog ciklusa. Na primer, ako se radi o investiciji zasnivanja proizvodnje u ratarstvu polјoprivredniku će biti preporučeno određeno seme, određenog proizvođača sa tačno predviđenom setvenom normom. Ako, iz nekih svojih razloga, promeni samo setvenu normu, platforma automatski anticipira efekte tog poteza i upozorava polјoprivrednike na to koje mogu da uslede realne posledice po efikasnost, odnosno isplativost te promene u investiciji odnosno proizvodnji – pojasnio je Aleksandar Marotić, prema čijim je rečima ova platforma namenjena pre svega manjim i srednjim polјoprivrednim gazdinstvima.

Platforma ABS se u odnosu na sada postojeća rešenja ističe time što je lišena lјudskog, često subjektivnog, faktora u preporuci najbolјeg rešenja u investicionom ciklusu ali i proceni efikasnosti nameravane investicije, pošto zaklјučak daje automatizovan proces, odnosno skup algoritama, naglašava Marotić.

Pojednostavlјeno rečeno, do sada poznati digitalni alati namenjeni polјo-proizvodnji na našem tržištu su bili okrenuti pre svega unapređenju same proizvodnje u tehnološkom smislu, ali „ABS digitalna platforma“, pored toga kao integralnog dela, sadrži i algoritme koji optimizuju investicije, bilo one na dnevnom, godišnjem ili višegodišnjem nivou. Korisnici ove platforme se mogu razvrstati u dva dela, odnosno sa jedne strane su polјoprivredni proizvođači, dok su sa druge spolјni, takozvani autsors saradnici, odnosno proizvođači semena, hemijskih sredstava zaštite, mehanizacije, finansijske institucije, naučni instituti, fondovi, sekretarijati, agencije...

- Dakle, polјoprivrednik popunjavanjem univerzalnog obrasca izrazi svoj investicioni cilј bilo da je u pitanju redovno zasnivanje prouzvodnje, nabavka mehanizacije, izgradnja skladišnog objekta... na šta autosorseri, u okviru svog redovnog poslovanja, dostavlјaju moguće rešenja koje nude zaniteresovanom polјoprivredniku. Algoritmi će, potpuno nepristrasno, ne favorizujući nikog od ponuđača selektovati najefikasnije rešenje za polјoprivrednika i dostaviti mu potpuni izveštaj, koji je dodatno tako formiran da sadrži sve parametre koji su nužni i prilikom konkurisanja za subvencionisanje proizvodnje i za bilo kakva dodatna sredstva kod finansijskih institucija – kaže Marotić, prema čijim rečima optimizacija proizvodnje na ovakav način rešava i prisutan problem da se za svaku fazu investicije tačno zna koliko je ona koštala, te da li je i koliko isplativa, što je do sada bila „nemoguća misija“ u pravoj šumi brojnih troškova koje iziskuje bilo koja investicija.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.