Pred somborskim odbornicima prvi rebalans budžeta i nova imenovanja Pred somborskim odbornicima prvi rebalans budžeta i nova imenovanja
utorak, 11 oktobar 2022 06:41

Pred somborskim odbornicima prvi rebalans budžeta i nova imenovanja

Kako je najavlјeno iz Gradske uprave na, za četvrtak, zakazanoj sednici lokalnog parlamenta, odbornici će se izjašnjavati o predlogu Gradskog veća da se ovogodišnji varoški budžet preprojektuje, odnosno da dođe do njegovog rebalansa.

Prema predlogu očekuje se da će se prihodovna strana buyeta značajno uvećati, pre svega zbog porasta prihoda ostvarenih naplatom poreza na zarade, većim prihodima ostvarenim od izdavanja u zakup polјoprivrednog zemlјišta u državnom vlasništvu, kao i prodaje nepokretnosti odnosno parcela u industrijskoj zoni.
Tako se ukupna sredstva budžeta definišu na nivou od 4.619.000.000 dinara, od čega procena ostvarenja tekućih prihoda, bez sredstava transfera iznosi 4.030.296.133 dinara što predstavlјa uvećanje plana tekućih prihoda u odnosu na prihode iz prvobitne Odluke o budžetu na nivou od 6,5 odsto.
U strukturi procenjenih prihoda za rebalans buyeta 2022. godine dominira stavka prihoda od poreza koji bi trebali da popune gradsku kasu sa 2.865.747.000 dinara, dok bi se od transfera u budžet slilo 722.422.833 dinara. Drugi prihodi bi na račun gradskog budžeta trebali da se sliju u iznosu od 876.395.884, dok bi preneta sredstva popravila finansijsku „krvnu sliku“ gradske kase za ukupno 154.434.283 dinara.

Nova imenovanja
Na 19. sednici Skupštine grada u ovom sazivu tri varoške ustanove će dobiti nove rukovodioce. Dok se za Sportski centar „Soko“ i Centar za socijalni rad predviđa izbor direktora u punom mandatu, gradska Turistička organizacija će dobiti čelnog čoveka u statusu vršioca dužnosti direktora.

S druge strane, rashodi i izdaci po prvom rebalansu gradskog buyeta su definisani tako da će se na potrebe Gradske uprave, izvršnih organa, Skupštine i Gradskog pravobranilaštva izdvajati bezmalo 13 odsto novca iz budžeta, dok će komunalna oblast zahvatiti čak 35,6 odsto. Rashodi namenjeni društvenim delatnostima će biti na nivou od 23,6, obrazovanja 18,7, a rashodi opšte namene 9,2 odsto buyetskih sredstava.
Osim o rebalansu, odbornici će odlučivati o ukupno 30 tačaka dnevnog reda, pa tako i o predlogu Plana razvoja Grada Sombora period od 2022. do 2028. godine, izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu Grada Sombora za 2022. godinu za period januar-jun, ali i o izveštajima somborskih gradskih komunalnih preduzeća.
Pored toga pred odbornicima će se naći predlog izvršne vlasti, odnosno Gradskog veća o donošenju odluke o izmeni Programa podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Sombor za 2022. godinu. Prema ovom Programu u planu je da se raspiše konkurs kojim će Grad sufinansirati 80 odsto investicije za nabavku pčelarske opreme i novih pčelinjih društava za pčelare sa teritorije grada Sombora, što se u prethodnih nekoliko godina pokazalo kao blagotvorno kada je u pitanju pomoć ovdašnjoj polјoprivredi.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.