Domovi kulture kao salašarski epicentri Domovi kulture kao salašarski epicentri
nedelja, 25 septembar 2022 07:02

Domovi kulture kao salašarski epicentri

Ovdašnji žitelјi koji imaju specifične potrebe poznati su po dobroj organizovanosti i aktivizmu, pa se i lokalna samouprava trudi da u skladu sa tim pruži svaku vrstu pomoći donekle specifičnim udruženjima građana.

Nјihove aktivnosti prevazilaze, u Srbiji tako omilјen, vid građanskog trange-frange aktivizma koji istinski donosi benefit samo kreatorima takvih NVO dimnih zavesa. Tako su ovih dana gradonačelnik Antonio Ratković i njegova zamenica Ljilјana Tica obišli prostorije Udruženja ratnih i vojnih invalida, gradskog Saveza gluvih i nagluvih ali i Dom kulture u Gradini, gde su u toku radovi na rekonstrukciji ovih objekata, time dokazujući podjednaku brigu i o prigradskim naselјima gradskog područja.

Tokom obilaska, gradonačelnik je istakao da je grad u proteklom periodu investirao u ove objekte kako bi se dodatno podržala udruženja u njihovom radu i društveni život u prigradskom naselјu. U prostorijama Udruženja ratnih i vojnih invalida uređena je unutrašnjost objekta kao i fasada, na prostorijama Saveza gluvih i nagluvih u toku su radovi na uređenju fasade, dok se u Domu kulture u Gradini radi na rekonstrukciji velike sale i fasade.

- Pored svih onih konkursa na kojima je Grad podržao ova udruženja, kao i podrške u kupovini knjiga za decu ratnih vojnih invalida koju smo imali ove godine, želeli smo da još jednom dodatnom podrškom omogućimo bolјe uslove za rad i da ova udruženja shvate da u gradu imaju pouzdanog partnera koji će uvek biti tu za njih, čime se dodatno naglašava značaj koji ovo udruženje i njegovi članovi imaju u našem društvu- poručio je gradonačelnik.

Kao grupu salaša koji se ističu po vrednim domaćinima, ali i po tome što ih karakteriše veliki broj mladih koji na njima ostaju pronalazeći svoju egzistenciju u polјoprivredi, Ratković je obišao i Gradinu, takozvane „bokor salaše“ na samom obodu grada.

 

- Radovi na rekonstrukciji Doma kulture u Gradini su obavlјani u više faza i konačno u ovoj godini ćemo završiti celokupnu planiranu investiciju. Ono što smo želeli ovom investicijom je da Dom kulture u Gradini bude centar dešavanja kako kulturnog, tako i društvenog života, što je i bio motiv da krenemo u rekonstrukciju ne samo u Gradini, već i u ostalim salašarskim naselјima, jer želimo da se ovde okuplјaju mladi, deca, a naravno da ima mesta i za starije- rekao je Ratković, najavlјujući da će se ovaj rekonstruisani prostor, u svetlu činjenice da se radi o polјoprivrednom kraju, koristiti i za održavanje polјoprivrednih skupova i edukacije za sve one koji od agrara žive.

Gradske čelnike je posebno obradovalo što se ovaj Dom kulture, iako još nije bio kompletno završen, već koristio i tek se može zamisliti koliko će se koristiti u budućnosti. Uz sam objekat urađeni su i sportski tereni i sadržaj za decu. Pored Doma kulture u Gradini, radovi su obavlјeni i na rekonstrukciji krova i fasade na Bukovcu, urađena je u Čičovima rekonstrukcija krova, takođe u Milčiću, a planira se da u narednom periodu u više faza budu uređeni i ostali domovi kulture, potvrdio je gradonačelnik.

Rekonstrukcija Doma kulture u Gradini tekla je kroz tri faze i meštani su iskazali veliko interesovanje za njegovo korišćenje, a Miro Petković, član Saveta mesne zajednice „Mlake“, kojoj pripadaju salaši u Gradini, inače i sam jedan od najuzornijih domaćina i proizvođača mleka, kazao je da će se u ovom prostoru organizovati druženja, kulturni programi, ali i stručna predavanja za polјoprivrednike koji žive u ovom salašarskom naselјu.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.