JESEN U GORNJEM PODUNAVLJU Omaž velikom Jaroslavu Papu JESEN U GORNJEM PODUNAVLJU Omaž velikom Jaroslavu Papu
petak, 23 septembar 2022 10:42

JESEN U GORNJEM PODUNAVLJU Omaž velikom Jaroslavu Papu

Ponosni na činjenicu da se na njihovoj teritoriji nalazi i ogroman deo Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlјe“, jedinstvenog prirodnog fenomena koji s puno prava nosi i ime evropskog Amazona, u somborskoj Turističkoj organizaciji su pokrenuli festival „Harmonija Gornjeg Podunavlјa“.

Tako će prvi dani jeseni, odnosno 24. i 25. septembar u samom Somboru, ali i Eko centru „Karapanya“ kojim gospodari JP „Vojvodinašume“ biti u znaku zanimlјivih programa koji veličaju netaknutu prirodu ovog dela srpskog Podunavlјa, među kojima će se naći i izložba, svojevrsni omaž prerano preminulom nekadašnjem fotoreporteru „Dnevnika“ Jaroslavu Papu, kojem su svetsku slavu, između ostalog, doneli upravo snimci iz gustih poplavnih šuma oko Bačkog Monoštora i Bezdana.
Posetiocima prvog izdanja festivala „Harmonija Gornjeg Podunavlјa“ biće predstavlјene prirodne, tradicionalne i umetničke vrednosti kojima raspolaže prostor u okviru ovog specijalnog rezervata. Dva dana manifestacije započeće u subotu promocijom proizvoda sa teritorije SRP „Gornje Podunavlјe“ i izložbom fotografija „Foto Safari Jaroslav Pap“, koji su prvi programi festivala, a njihov početak planiran je za devet sati u Kabareu i Eko centru „Karapandža“.

Koncerti u gradu i šumi
Nastavak festivala u nedelјu donosi nastup somborskih horova u samom gradu nakon čega je obezbeđen prevoz do Eko centra „Karapanya“ i njegov obilazak u pratnji stručnog vodiča, a priliku za „popravni“ će u popodnevnim satima imati i svi oni koji su propustili vožnju kanuima i turističkim katamaranom po Bajskom kanalu dan ranije. Za kraj dvodnevne manifestacije najavlјen je još jedan koncert u šumi, široj javnosti sve poznatijeg vokalnog ansambla „Musica Viva“, a zahvalјujući činjenici da „Harmoniju Gornjeg Podunavlјa“ priređuje Turistička organizacija grada Sombora, svi programi su besplatni, što je najbolјa pozivnica ne samo ovdašnjem stanovništvu da se pridruži svetkovini netaknute prirode, već i gostima iz cele zemlјe i iz regiona.

Svečano otvaranje manifestacije najavlјeno je za 11 časova, a za tu priliku, planirani su nastupi somborskih plesnih grupa i kulturno - umetničkih društava. TOGS je saopštila da će za sve zainteresovane biti obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor - Karapanya, a biće upriličen i obilazak šetne staze, vožnja katamaranom i kanuima po Bajskom kanalu, da bi se prvi festivalski dan završio koncertom u šumi „Barokno popodne“, koji bi trebao da počne u 17 sati.
Narednog dana, odnosno u nedelјu 25. septembra biće predstavlјeni stari zanati, delatnost i proizvodi ovdašnjih udruženja žena, proizvođača piva, vina, meda, rakije, te rukotvorina. Od 10 časova u samom gradu će otpočeti program „Za dušu riđanu, danas vozim fraj”, odnosno besplatna vožnja kultnim somborskim fijakerima, koja će kretati sa takozvanog Fijaker placa iliti fijaker štacije na Trgu republike, preko puta Gradskog muzeja. Paralelno održaće se i Zelena pešačka gradska tura, koja će biti idealna prilika da se namernici i varoški gosti, ali i sami Somborci i Somborke koji su propustili usmene i pismene lekcije iz gradske povesnice, bliže upoznaju sa istorijatom i aktuelnim trenutkom legendarnog somborskog zelenila, bođoša i njihovog hlada.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.