četvrtak, 22 septembar 2022 06:08

U toku setva uljane repice u Zapadnobačkom okrugu

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga setva uljane repice je u toku, a očekivanja su da pod ovom kulturom bude posejano oko 3000 hektara, slično kao prošle godine.
Uljana repica je u fazi od nicanja do formirana dva lista kod onih proizvođača koji su ovu kulturu posejali krajem avgusta. Insekticidni tretman od buvača i repičine lisne ose sledeći je korak u uzgajanju uljane repice.

"Gde je tek nicanje u toku i tamo gde je ova kultura već posejana, sa stabilizacijom vremenskih prilika proizvođači treba da obiđu svoje parcele i pregledaju useve na prisustvo buvača i repičine lisne ose. Ako uoče 50 gusenica po kvadratnom metru treba da urade insekticidni tretman sa nekim od registrovanih insekticida", rekla je Mirjana Zorić, savetodavac za zaštitu bilja u PSS Sombor.

Stručnjaci iz poljoprivredne stručne službe u Somboru ističu da je veoma bitno setvu obaviti u optimalnom roku kako bi biljka uljane repice ušla u optimalnu kondiciju i bila spremna da zimu prebrodi na najbolji mogući način, jer bi pregust usev ili neki slabiji sklop uticao na to da dođe do propadanja useva.

Kiša koja je padala prethodnih dana dobro je uticala na uljanu repicu. Na području Zapadnobačkog okruga prethodnih dana palo je 60 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, što će dobro uticati na dalji razvoj ove kulture.

Izvor: RTV

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti