četvrtak, 22 septembar 2022 06:08

U toku setva uljane repice u Zapadnobačkom okrugu

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga setva uljane repice je u toku, a očekivanja su da pod ovom kulturom bude posejano oko 3000 hektara, slično kao prošle godine.
Uljana repica je u fazi od nicanja do formirana dva lista kod onih proizvođača koji su ovu kulturu posejali krajem avgusta. Insekticidni tretman od buvača i repičine lisne ose sledeći je korak u uzgajanju uljane repice.

"Gde je tek nicanje u toku i tamo gde je ova kultura već posejana, sa stabilizacijom vremenskih prilika proizvođači treba da obiđu svoje parcele i pregledaju useve na prisustvo buvača i repičine lisne ose. Ako uoče 50 gusenica po kvadratnom metru treba da urade insekticidni tretman sa nekim od registrovanih insekticida", rekla je Mirjana Zorić, savetodavac za zaštitu bilja u PSS Sombor.

Stručnjaci iz poljoprivredne stručne službe u Somboru ističu da je veoma bitno setvu obaviti u optimalnom roku kako bi biljka uljane repice ušla u optimalnu kondiciju i bila spremna da zimu prebrodi na najbolji mogući način, jer bi pregust usev ili neki slabiji sklop uticao na to da dođe do propadanja useva.

Kiša koja je padala prethodnih dana dobro je uticala na uljanu repicu. Na području Zapadnobačkog okruga prethodnih dana palo je 60 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, što će dobro uticati na dalji razvoj ove kulture.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.