Na Staparskom putu u Somboru i nova parking mesta i drveće sačuvano Na Staparskom putu u Somboru i nova parking mesta i drveće sačuvano
petak, 02 septembar 2022 09:04

Na Staparskom putu u Somboru i nova parking mesta i drveće sačuvano

Dok želјno očekuju nova parking mesta na prostoru nekadašnjeg stovarišta „Prokupca“ na Vencu Vojvode Petra Bojovića, motorizovani Somborci su svedoci da se ovih dana užurbano radi na obezbeđivanju novih parkirališta u gradu koji je pod sve većim pritiskom motorizovanih žitelјa i gostiju.

Kako teče izgradnja parkina na Staparskom putu proverio je gradonačelnik Antonio Ratković u pratnji člana Gradskog veća Đorđa Zorića, zaduženog za komunalnu oblast. Gradonačelnik je najavio da će se, pored postojećih 1.200 gradskih parking mesta, na ovoj lokaciji naći 65 novih mesta, što će uveliko olakšati evidentan problem parkiranja u gradu.

- Od ugla Staparskog puta i Venca vojvode Stepe Stepanovića, do ugla sa Samka Radosavlјevića će biti paralelna parking mesta, dok će od ulice Samka Radosavlјevića do Vojničke ulice biti kosa parking mesta. Takođe, biće rešena i problematika atmosferske kanalizacije i ono što je bitno, nijedno stablo neće biti posečeno. To je bio uslov projektantima kada su radili projekat. Kompletna investicija iznosi 10,5 miliona dinara i očekujemo da u prvoj polovini oktobra budu završeni radovi - rekao je Ratković, napominjući da izgradnju novog parkinga u potpunosti finansira Grad Sombor iz svog varoškog buyeta.

Pre mesec dana počeli su i radovi na još jednom dugoočekivanom projektu rešavanja problema parkiranja u centru grada, rušenju ruinirane zgrade nekadašnjeg proizvodno-trgovinskog giganta velike Jugoslavije, „Prokupca“, te raščišćavanju njegovog prostranog dvorišta površine 2.830 kvadratnih metara. Uporedo s čišćenjem terena pripreman je urbanistički projekat, kao i projektno-tehnička dokumentacija za parkiralište na ovom mestu.

- Ono što je bitno, projekat će se sastojati od dve faze. Tokom ove godine očekujemo završetak urbanističkog projekta i početak radova na prvoj fazi, koja podrazumeva kompletnu izgradnju parking mesta – pojasnio je gradonačelnik Ratković, koji je došao u priliku da konačno završi pravi sudski rašomon oko prostora „Prokupca“, koji je nakon niza godina suđenja ovdašnje lokalne samouprave sa stečajnim i likvidacionim upravama ovog preduzeća, po osnovu ogromnih dugova na ime poreza na građevinsko zemlјište i druge komunalije, prešao u vlasništvo grada.

Problem parkiranja u centru grada postao je akutan 2015. godine, kada je rekonstrukcijom Trga Koste Trifkovića koji je nakon završetka radova postao deo pešačke zone, „izgublјeno“ do tada funkcionalnih 96 parking mesta. Kako se već u to vreme odvijala pravosudna saga lokalne samouprave sa „Prokupcem“, upravo ova lokacija je u nadležnom JKP „Parking servis“ bila viđena kao moguće rešenje.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.