Poljoprivrednici u Somboru i drugim gradovima danas u protestnim vožnjama širom Srbije Poljoprivrednici u Somboru i drugim gradovima danas u protestnim vožnjama širom Srbije Foto: Pixabay
utorak, 09 avgust 2022 06:44

Poljoprivrednici u Somboru i drugim gradovima danas u protestnim vožnjama širom Srbije

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će u utorak 9. avgusta u devet časova krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima.

Vožnje bi trebalo da budu završene protestnim skupovima u gradovima sedištima okruga, koji su planirani za 12.01 časova.

Skupovi će se održati u Subotici, Kikindi, Somboru, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima i mestima, prenosi AgroSmart.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije predala je 4. avgusta prijavu protesta MUP-u Srbije, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

U ime više od 3.400 članova Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije prijavu je predao prdesednik udruženja Radoslav Adamović.

U sutrašnjem protestu učestvuju i poljoprivrednici iz Udruženja "Stig" iz Požarevca. Kako je za Agrosmart rekao Nedeljko Savić, predstavnik braničevskih poljoprivrednika, nisu postignuti rezultati na prošlonedeljnim i svim prethodnim sastancima sa ministrom poljoprivrede, članovima kabineta predesednika Srbije i drugim predstavnicima nadležnih institucija.

Problem je u državnom vrhu koji nema sluha za poljoprivedu, kazao je Savić i dodao da će sutrašnji protesti u ovom delu Srbije biti jednaki prethodnim – blokiraće se saobraćajnice u okolini Požarevca.

Izvor: 021.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.