ARHEOLOŠKI NALAZI NA TRASI Radi se put Stapar-Sivac ARHEOLOŠKI NALAZI NA TRASI Radi se put Stapar-Sivac
sreda, 03 avgust 2022 06:28

ARHEOLOŠKI NALAZI NA TRASI Radi se put Stapar-Sivac

Kada je 2019. godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović svečano otvorio radove na izgradnji puta Stapar – Sivac, koji je trebao da predstavlja još jednu poveznicu Apatina, Sombora i Kule sa planiranom regionalnom brzom cestom "Vojvođanski osmeh", od Sombora do Kikinde, žitelji zapadne Bačke su imali puno razloga za zadovoljstvo.

Najveseliji su, bez ikakve sumnje, bili poljoprivrednici ovog kraja koji imaju svoja polja na tom potezu, pošto im je novoprojektovani drum ne samo olakšao pristup njivama, već i drastično povećao vrednost imovine.

Mada je završetak radova bio najavljen za 2021. godinu, pandemija koronavirusa je usporila posao, ali su ovih dana ponovo zabrujale teške građevinske mašine na ovom pravcu. Izvesno je da će konačno biti završen još jedan izuzetno važan projekat u, godinama unazad saobraćajno zapuštenom i zanemarenom „ćošku“ severne srpske pokrajine.

Ovaj put, finansiran sa pozicija pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja značajan je za tri lokalne samouprave, odnosno za Kulu, Sombor i Apatin, pošto ovdašnjim stanovnicima obezbeđuje kraću vezu sa budućom brzom saobraćajnicom „Osmeh Vojvodine”, ali i kvalitetniji pristup zemljištu koje obrađuju. Ukupna dužina puta je oko 15 kilometara, od čega se na teritoriji Grada Sombora nalazi nešto više od šest kilometara, dok je preostalih osam na području opštine Kula, prenosi Dnevnik.

Kao da pandemija nije bila dovoljna u prolongiranju predviđenih termina, u toku izvođenja radova na deonici puta Sivac – Stapar pronađeno je i sedam arheoloških lokaliteta, koji su se morali stručno obraditi od strane nadležnih institucija. Tako je Milica Hristov, arheolog-konzervator iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu istakla da se prva faza istraživanja koja je podrazumevala uočavanje arheoloških objekata koji treba da se istraže, obrade i dokumentuju. privela kraju tokom juna te da se pred stručnjacima nalazi još posla.

- Druga faza, koja uskoro počinje, podrazumeva pražnjenje arheoloških objekata. Pronađeno je mnoštvo pokretnih i nepokretnih predmeta iz istorije i praistorije, naselje iz eneolita, naselje iz perioda kasne antike zajedno sa nekropolom i nekoliko naselja iz srednjeg veka – naglasila je svojevremeno za ovdašnje medije Hristov, dok je pohvale na račun arheologa izrekao i prvi čovek kulske opštine Damjan Miljanić.

- Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika angažovao je veliki broj ljudi, koji zajednički sa Pokrajinom i našom Opštinom rade na tome da se radovi sprovode paralelno i da nikako ne bude ugroženo ni značajno arheološko iskopavanje ni izvođenje radova na deonici puta- istakao je Miljanić.

Radovi i na putu Sombor–Apatin

Putari „Vojputa“ privode kraju posao i na rekonstrukciji dobrano pohabane severne obilaznice oko Sombora u delu magistralnog puta Sombor-Subotica na koji će izaći i „Vojvođanski osmeh“. U toku je i rekonstrukcija dela puta Sombor - Apatin, na kojem će uskoro saobraćaj biti potpuno obustavljen. Razlog su radovi tokom kojih asfalt treba da se „sastruže“ do stare kamene podloge, što ne može da se obavi uz odvijanje saobraćaja, pa će tako ovaj put biti zatvoren na tri sedmice, ali se tačan datum još ne zna jer se očekuju sva potrebna odobrenja i dozvole.

Izvor: blic.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...