utorak, 05 jul 2022 09:36

Počela "Letnja škola istorije i kulture Srba" u Somboru

SOMBOR - "Letnja škola istorije i kulture Srba" organizovana je na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Škola se organizuje po pravi put i u njenom radu učestvuju srednjoškolci srpske nacionalnosti iz Vukovara i Zagreba, a domaćini su im učenici somborske Gimnazije "Veljko Petrović". video icon
Šesnaest srednjoškolaca srpske nacionalnosti iz Vukovara i Zagreba zajedno sa svojim profesorima učesnici su prve "Letnje škole istorije i kulture Srba" u Somboru.

Škola je prilika da se mladi sunarodnici međusobno bolje upoznaju, kao i da na časovima svestranije upoznaju sopstveni nacionalni identitet i njegova istorijska i kulturna uporišta.

"Zanima me srpska istorija. Očekujem da još nešto saznam, a i čuo sam da je grad jako lep, da ima puno zelenila", rekao je gimnazijalac iz Vukovara Marko Grubić.

"Moja majka je studirala na ovom fakultetu. Pričala mi je koliko je ovo lep grad pa ako već imam priliku da ga posetim -zašto da ne. erujem da će nam biti lepo", rekla je Teodora Crvenković, učenica ekonomske škola iz Vukovara.

"Rekli su nam da ćemo biti sa gimnazijalcima iz Sombora i htela sam da upoznam decu iz drugih krajeva. Rekli su da ćemo imati različita predavanja pa da naučim nešto novo", rekla je Zorana Juzbaša, učenica gimanzije iz Vukovara.

"Želja nam je da posetimo muzej, galerije i da upoznamo učenike sa svim znamenitostima koje naš grad krase. Želja nam je da steknu nova prijateljstva koja će trajati i nakon ove letnje škole", rekla je Danica Klipa, saradnik u nastavi.

Jezik, duhovno postojanje, istorijsko trajanje i razumevanje drugih, kao i upoznavanje dece iz Vukovara sa istorijom i kulturom srpskog naroda cilj je ove letnje škole.

"Predvidjeno je da tokom pet dana naši gosti imaju predavanja u vezi sa istorijom srpskog naroda u nameri da rasvetlimo identitetska uporišta Srba. Želimo da razjasnimo mladim ljudima da su oni rasadnici kulture u svojim sredinama i da treba da doprinesu razumevanju različitih nacija koje žive na ovim prostorima", rekao je Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

"Ovo je jedan prostor, ali ne samo kao škola samopoštovanja srpskog nacionalnog bića, nego jedna demokratska slobodarska škola koja pomaže da razumemo druge. Verujem da će nakon ove letnje škole polaznici iz Vukovara biti ne samo bolje informisani nego i samosvesniji iz kakvog korpusa potiču i koje su njihove obaveze u budućnosti", rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

"Mnogo važnije je da se stiču nova prijateljstva, da se grade mostovi saradnje, da i oni u narednom period budu organizatori ovakvih dečjih kampova", rekao je direktor Fonda za izbegla raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Tokom trajanja letnje škole, gosti iz Vukovara imaće predavanja u vezi sa istorijom, pismenošću i kulturom srpskog naroda, posetiće Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, mitropoliju, bogosloviju i Novi Sad.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Danas je Đurđevdan, praznik koji nosi uspomenu na Svetog Đorđa i označava granicu između zime i leta. Međutim, dok budet...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.