četvrtak, 30 jun 2022 06:46

ZAVESU DIŽE "LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM": Tokom jula na Somborskom filmskom festivalu šesnaest filmskih ostvarenja

SOMBORSKI filmski festival, četvrti po redu, trajaće od 11. do 15. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Ovogodišnjim sloganom "Tragom snova Ernesta Bošnjaka" Festival podseća na značajnog pionira filma na našim prostorima: Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

- Somborski filmski festival od svog osnivanja 2018. neguje vrednosti sredine u kojoj živi dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode - ističe direktorka Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 16 filmskih ostvarenja, a posetioce očekuje i raznovrstan prateći program.

Prva projekcija na Festivalu zakazana je za 11. jul, kada će u okviru predfestivalskog programa biti prikazan film "Leto kada sam naučila da letim" reditelja Raše Andrića. Zvanično se otvara dan kasnije (filmom "Strahinja Banović"), a tokom prvog dana posetioci će moći da pogledaju i izbor kratkih austrijskih filmova koji su prikazani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, posle čega se očekuje projekcija filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

izvor:novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.