utorak, 21 jun 2022 07:47

Vojvođanska polja ovih dana obojena u ljubičato, sledi kosidba lavande

SOMBOR - Osim boje zrelog žita, Vojvođanska polja ovih dana su obojena i u ljubičasto. Tu boju daju im polja lavande koja su sada u punom cvetu, a proizvođači se spremaju za kosidbu. 
Kao i drugi poljoprivrednici i Gabriela Pešti iz Telečke krenuće za nekoliko dana sa kosidbom, ali ona neće kositi pšenicu već lavandu. I u njive neće ući kombajni već će se kositi ručno.

Ovu proizvodnju Gabrijela je počela pre godinu dana, a za ovu sezonu uspela je kupiti i vlastiti destilator.

Prošle godine na njivama je bilo oko 1 500 struka kavande, ova godine više. Gabrijela planira svake godine proširivati proizvodnju, odnosno sadnju nekoliko hiljada novih strukova lavande.

Proizvodnja lavande nije zahtevna, a može podneti i niže prolećne temperature, jedino što tada cveta kasnije. Hidrolat, sveće, sapun, so za kupanje proizvodi su od lavande koje proizvodi Gabrijela Pešti.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.