subota, 18 jun 2022 07:13

UČE DA BUDU DAME: U selu Stanišić kraj Sombora počela jedinstvena škola za devojčice

ČINJENICA da devojčicama generalno nedostaje damsko ponašanje i da se često ponašaju, u najmanju ruku, nedolično, navela je meštane somborskog sela Stanišić da se pozabave ovom problematikom.

Tako je u galeriji seoskog Doma kulture počela "Mala škola za devojčice", koja će curicama doneti različite sadržaje o ponašanju, ličnoj higijeni, samopouzdanju, pubertetu...

- Iz direktnog kontakta sa decom i konstantnih protužbi na njihovo društveno neprihvatljivo ponašanje, odlučili smo da ne ostane sve na sleganju ramenima i onoj čuvenoj "u naše vreme nije bilo tako", već da nešto konkretno uradimo - priča Dragana Đapić, zadužena za kulturu u MZ Stanišić.

- Roditelji su ideju prihvatili, javljaju se i raspituju, jer kažu da su svesni da se neke stvari lakše podele sa trećim licem nego sa najbližima, a i lakše je kada su deca u grupi sa svojim vršnjacima.

Na prvoj radionici bilo je 20 devojčica drugog i četvrtog razreda sa kojima smo pričali otvoreno o ličnoj higijeni i promenama u pubertetu. Školica je sada ponedeljkom posle četvrtog časa, a plan je da tokom letnjeg raspusta bude i dva puta nedeljno.

- Drago nam je što se javilo dosta mladih ljudi koji su ponikli u selu i ovom Domu kulture, a sada su psiholozi, sociolozi, pravnici, i žele da nam se pridruže i da drže predavanja iz svojih oblasti. Plan nam je da napravimo i predstavu o društveno neprihvatljivom ponašanju devojčica, koja bi bila edukativnog karaktera - dodaje naša sagovornica.

izvor:novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.