subota, 28 maj 2022 09:17

Održana tribina „Na maturu bez automobila“-Sombor jedan od najbezbednijih gradova

Danas je u Velikoj sali Gradske kuće u Somboru, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, Grada Sombora i Saveta za bezbednost saobraćaja, održana tribina za maturante završnih razreda srednjih škola.

Tribina pod nazivom „Na maturu bez automobila“ ima za cilj podizanje svesti kod učesnika u saobraćaju, a prvenstveno kod mladih, kao i značaj upotrebe sigurnosnog pojasa.

 Na tribini se razgovaralo i o značaju poštovanja osnovnih propisa kada su mladi u pitanju, a to je vožnja bez alkohola, kao i da se ne koristi mobilni telefon.

Prema rečima Milana Ilića, savetnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, mladi su imali priliku da čuju brojke i primere, te da pogledaju i promotivne spotove koji govore o pravilima koje treba poštovati u saobraćaju.

„Sa velikim zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je Grad Sombor jedan od najboljih gradova sa kojima sarađujemo po pitanju bezbednosti mladih i uopšte bezbednosti u saobraćaju. Osim ove tribine, paralelno odvijaju se i druge aktivnosti, a one su kroz simulaciju sudara i simulaciju prevrtanja, podizanja svesti o važnosti upotrebe sigurnosnog pojasa na svim sedištima“, rekao je Ilić i dodao da se aktivnost pokazala kao jako dobra.

Pored tribine, prisutni su imali priliku da vide i simulatore, kojima je, kako navodi Mirko Koković iz kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, dodatno prikazano mladima zašto je bitno da na matursko veče ne idu svojim vozilom.

„Cilj simulatora je podizanje svesti tih mladih ljudi, o ulozi i značaju sigurnosnog pojasa i njegovoj funkciji, znači gde oni mogu u kontrolisanim uslovima da vide koliko taj sigurnosni pojas ublažava posledice saobraćajne nezgode. Simulator prevrtanja vozila nam pokazuje da je sigurnosni pojas sasvim dovoljan da, ako nismo vezani, možemo udariti glavom u šoferšajbnu, u vozača ili suvozača koji se nalazi pored nas, možemo ispasti iz vozila ili slično. Simulator čeonog sudara nam pokazuje koliko su jake te sile koje deluju na naš organizam pri brzini od samo 6km na sat, tako da ko god proba taj simulator stvoriće sliku koliko su te sile jake pri nekim realnim brzinama koje su 10 ili 20 puta veće od brzine koja je na simulatoru“, zaključio je Koković.

Kampanja „Na maturu bez automobila“ sprovodi se u 30 lokalnih samouprava u Srbiji.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.