ponedeljak, 16 maj 2022 09:42

Noć muzeja: neponovljiv događaj kulture i umetnosti

Sada već tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” i ove godine je građanima Sombora ali i gostima našeg grada, ponudila zaista bogat program. Publika je mogla da uživa u izložbama, baletskim performansima i koncertima.
U organizaciji Gradskog muzeja Sombor, otvorena je izložba „Zagor iz našeg sokaka“, koju je priredio Svetozar Anđel iz Zrenjanina, uz podršku Kluba ljubitelja stripova i Centra PEB, a posetioci su imali priliku da vide orginalne table stripa „Zagor” i radove nekih od najpoznatijih svetskih i domaćih strip crtača. Nakon otvaranja izložbe, u dvorištu Gradskog muzeja publika je imala priliku da uživa u zvucima džez, bluz i fank muzike u izvođenju „Milan Petrović kvarteta“, dok su se najmlađi posetioci Muzeja zabavili u tradicionalnoj potrazi za muzejskim blagom.

“Ovo je izuzetno komercijalan događaj, a na osnovu iskustava iz prethodnih godina, mislim da je i koristan, zato što upućuje ljude da dođu u muzej, bilo bi lepo da se u sličnoj nekoj meri posećuju ustanove kao što je muzej I kada nije Noć muzeja I kada je nešto drugo, ali zato treba ovu manifestaciju iskoristiti da bi se ustanova uopšte rad muzeja, očuanje kulturnog nasleđa I sve ono čime se mi bavimo promovisalo na pravi način”, rekao je David Firanj, direktor Gradskog muzeja Sombor.

 U organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, koji je za prošlogodišnju organizaciju nagrađen od strane manifestacije „Noć muzeja“, otvorena je izložba „Leto bez kraja“ srpskog umetnika Živka Đaka. Autor izložbe je Jerko Denegri, a postavka će u Galeriji Kulturnog centra trajati do 4. 6. 2022. godine. Na istom mestu, publika je imala priliku da vidi i koreografsku minijaturu „O ljubavi“ Aleksandre Arizanović, čija autorska predstava „Vrpca“ je takođe odigrana u okviru „Noći muzeja“ na Trgu Svetog Trojstva.

“Za sve ustanove koje se bave muzejsko galerijskom delatnošću u našoj zemlji, večeras je svojevrstan praznik jer se održava manifestacija “Muzeji za 10”, a u okviru iste večeras otvaramo i “Noć muzeja” I to evropsku “Noć muzeja”, što znači da sve ustanove koje sam pomenula učestvuju u Noći muzeja”, istakla je direktorka KC “Laza Kostić”, Vesna Šašić.

Galerija „Milan Konjović“ predstavila se izložbom akvarela i crteža „Stilizacija forme“, a u prostoru galerije je izvedena i koreografska minijatura „Ekologija odnosa“ Mine Ćirić.

U okviru Manifestacije „Noć muzeja“ u Narodnom pozorištu Sombor, izvedena je predstava „Koronirajmo“, „Pan teatra“ iz Beograda.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.