petak, 13 maj 2022 09:03

DAJ KRV – SPASI ŽIVOT: AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SOMBORU

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa članovima Gradskog veća Antonijom Nađ Kosanović i Đorđem Zorićem, pridružio se danas sugrađanima u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

„Juče smo imali priliku da obeležimo Nacionalni dan dobrovoljnih davaoca krvi, a danas ispred Gradske uprave, odazvali smo se dobrovoljnom davalaštvu. Ovom prilikom bih se zavalio svim ljudima koji su izdvojili svoje vreme i došli da daju krv. Vidimo da je od ranog jutra već veliki broj ljudi ovde, što nam je izuzetno drago i apelujem na sve ljude koji imaju mogućnost da dođu i daju krv, jer nama je to možda par minuta, a nekome će to značiti mnogo“, poručio je gradonačelnik Ratković.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Somboru organizuje Crveni krst Sombor, u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Krv mogu da daju osobe starosti od 18 do 65 godina života, koje su zdrave i dobro se osećaju. Jednom jedinicom krvi moguće je da se spasu tri ljudska života. Kratkim sistematskim pregledom davalac krvi proverava svoje zdravstveno stanje, svi sastojci krvi se normalizuju veoma brzo po davanju krvi, a krvne ćelije se obnavljaju mlađim ćelijama iz koštane srži.

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti